Cijene nafte porasle su u utorak u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima prema 104 dolara, poduprte zabrinutošću za opskrbu iz Rusije i najavljenom pojačajnom potporom kineskom gospodarstvu u novom valu širenja covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 103,58 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 4,33 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,14 dolara višoj cijeni, od 99,68 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,53 dolara.

Na početku tjedna raspoloženje na tržištima prigušio je strah za potražnju zbog dugotrajnog lockdowna u Šangaju i naloga o masovnom testiranju na covid 19 u Pekingu. Trgovce su zabrinule i naznake da bi američka središnja banka mogla podići ključne kamatne stope.

Raspoloženje se popravilo nakon što je kineska središnja banka objavila da će pojačati monetarnu potporu gospodarstvu.

Potporu cijenama pruža i moguća nedostatna ponuda na fizičkom tržištu zbog postupnog isključivanja ruske nafte.

Njemačka se nada da će u roku od nekoliko dana naći zamjenu za rusku naftu, izjavio je ministar gospodarstva Robert Habeck.

Značajniji rast cijena zakočile su procjene da će izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha u prošlom tjednu. Analitičari su u Reutersovoj anketi procijenili da su porasle za 2,2 milijuna barela.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana, a vlada sutra.

Uteg cijenama bila je i obnova opskrbe iz Kazahstana, naftovodom CPC i terminalom na Crnom moru, koji isporučuju oko 80 posto kazahstanskog izvoza. nakon što su nekoliko tjedana radili s pola kapaciteta zbog oštećenja u oluji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 5,73 dolara, na 101,93 dolara.