Biznis i politika
StoryEditor

Ćorić potvrdio odlazak iz vlade, prema prosjeku za godinu i pol možemo očekivati isti scenarij

27. Travanj 2022.
Tomislav Ćorićfoto Ratko Mavar

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić potvrdio je u srijedu odlazak iz vlade izjavivši uoči njezine sjednice da je zadovoljan svojim petipolgodišnjim mandatom, da su mu na odlasku osjećaji podijeljeni te da ne bi značajnije mijenjao ni jednu od svojih odluka.

Svoj mandat ministra gospodarstva i održivog razvoja u vladi premijera Andreja Plenkovića opisao je kao pet i pol godina radnih iskustava s teškim i manje teškim trenucima, ustvrdivši da je u konačnici zadovoljan. Za svog nasljednika Davora Filipovića rekao je da može reći sve najbolje te vjeruje da će entuzijazam i trud koji će uložiti u svoj posao učiniti da da svoj doprinos, a riječ je o najvećem resoru u Hrvatskoj.

Što se tiče odlaska iz Vlade, kazao je da su u takvim situacijama osjećaji podijeljeni. U Vladi, kaže, ostavlja društvo s kojim je posljednjih godina dijelio dobre i loše okolnosti, od Agrokora do Covid krize i potresa te je stekao prijatelje.

Kaže da se u svojim odlukama vodio strukom te ni jednu od tih odluka iz današnje perspektive ne bi značajnije mijenjao. Te odluke su, rekao je, donijele neke stvari koje trebaju biti na ponos Hrvatskoj koja danas ima LNG i nevjerojatno je napredovala u sferi upravljanja otpadom, komunalnoj infrastrukturi, energetici.

Upitan kad počinje raditi u HNB-u na mjestu viceguvernera, što se spominje u javnosti, kratko je rekao 'o tom potom', i dodao da je njegova baza Ekonomski fakultet u Zagrebu. O politici u ovom trenutku ne razmišlja, a vjeruje da se neke druge životne prilike i perspektive otvaraju za relativno mladog ekonomista i da će vrijeme donijeti afirmaciju u nekim drugim poljima.

Kako je Lider nedavno pisao, od osamostaljenja Hrvatske samo je jedan ministar gospodarstva završio svoj mandat, SDP-ov Ivan Vrdoljak. U 31 godinu od osamostaljenja, izmijenilo se čak 12 premijera, 15 sastava Vlada i 21 ministar gospodarstva. To znači da je svaki ministar gospodarstva u prosjeku 'izdržao' na toj poziciji godinu i pol dana. Ostaje za vidjeti koliko će se Ćorićev nasljednik Filipović zadržati na mjestu ministra gospodarstva te hoćemo li za godinu i pol dana svjedočiti istom scenariju.

22. veljača 2024 18:08