Biznis i politika
StoryEditor

Davor Nađi o pljački u Ini: ima li odgovora na ovih 10 pitanja?

28. Kolovoz 2022.
Davor Nađifoto Ratko Mavar

Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus, u svojoj se objavi na Facebooku osvrnuo na veliku aferu s Inom te postavio neka od neodgovorenih pitanja o tom slučaju. Između ostaloga, zapitao se je li o cijelom slučaju imao saznanja Zdravko Marić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija, pa se zbog toga povukao 'na vrijeme'.

Također, Nađi je postavio i pitanje hoće li predsjednik Vlade Andrej Plenković smijeniti ministra Davora Filipovića koji je kao član Nadzornog odbora Ine to morao primijetiti.

Podsjećamo, u jučerašnjoj akciji USKOK-a i policije uhićeni su direktor Službe trgovine prirodnim plinom u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Istraga USKOK-a nastavljena je i danas, a ministar Filipović za sutra je sazvao hitan sastanak u Ini.

Tekst Nađijeve objave prenosimo u cijelosti.

„Neka od neodgovorenih pitanja u slučaju INA-e:

1. Kojoj firmi u inozemstvo se taj plin prodavao?

2. Je li od te firme HEP kupovao plin za punjenje podzemnog slkladišta? Ako da, po kojoj cijeni?

3. Hoće li Plenković smijeniti ministra Filipovića koji je kao član NO-a to morao primijetiti?

4. Je li o tome imao saznanja i član NO-a, Damir Mikuljan, odvjetnik i član HDZ-a?

5. Je li Vanđelić smijenjen iz NO-a jer je preispitivao poteze INA-e pa su se bojali da ne bi "nanjušio" da bi se ovako nešto moglo događati?

6. Kako su tolike uplate sjedale na račun umirovljenika da banka nije reagirala? Banke inače reagiraju i na uplate od nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna. Nekad i manje.

7. Kroz koji period je spomenuti umirovljenik primao uplate i kada je kupio skupocjenu nekretninu? Je li se to moglo detektirati ranije i spriječiti barem dio nastale štete?

8. Ta operacija je trajala duži period. Firma osnovana 2019. je u 2020. godini imala 0 kuna prihoda, a u 2021. g. je došla na 200 milijuna kuna prihoda s 1 zaposlenim. Zašto porezna uprava to ranije nije prepoznala?

9. Ako je porezna to prepoznala, je li o tome saznanja imao i bivši potpredsjednik vlade i ministar financija, Zdravko Marić? Je li se zato maknuo „na vrijeme“?

10. Uz sve navedeno, jesu li uhićene osobe zaista kraj svih pipaka ove hobotnice?

Ako negdje postoje objavljeni odgovori na bilo koje od ovih pitanja, slobodno mi na to ukažite u komentarima.“

25. travanj 2024 08:27