Biznis i politika
StoryEditor

Developeri: Nema biznisa do nekretninskog biznisa!

31. Ožujak 2022.
RC Zone

U posljednje vrijeme u Liderovu redakciju stižu brojna priopćenja s najavama novih developerskih projekata i investicija u nekretninski biznis. Kako od postojećih developera, tako i od novih igrača, mahom iz inače drugih djelatnosti. Poduzetnici su zbrojili dva i dva (niske kamate plus visoku inflaciju) i zaključili da je vrijeme za oplemenjivanje kapitala. Vraćamo se na razdoblje financijske krize iz 2007. godine, kada smo imali bum novih developerskih projekata u koje su 'bježali' investitori kako bi sačuvali višak kapitala. A s obzirom na to da poduzetnici u Hrvatskoj, pogotovo oni iznad 40 godina starosti, nisu baš skloni alternativnim načinima ulaganja u dionice, obveznice, zlato ili u novija vremena, kriptovalute, najprirodnije utočište za hvatanje pozicije su im nekretnine (a i cijene kvadrata ne prestaju rasti).

Po atraktivnosti, i dalje su najzastupljeniji projekti u stambenim nekretninama, međutim u zadnje vrijeme raste trend izgradnje logističko-skladišnih kapaciteta te maloprodajnih parkova u manjim hrvatskim gradovima, nešto poput modela Supernove. Primjerice, nedavno je austrijska grupa Immofinanz najavila širenje svog STOP SHOP brenda maloprodajnih parkova u Jadranskoj regiji, a prema planovima, u sljedećih tri do pet godina predviđen je rast na više od 20 lokacija. Završetak već započete izgradnje i proširenje postojećih STOP SHOP-ova predviđeno je u prvoj polovici 2022. godine. Ova investicija vrijedna je oko 250 milijuna eura. Immofinanz je prisutan u Hrvatskoj već duži niz godina, a s maloprodajnim parkovima od  2018. godine. Kako su istaknuli u tvrtki, krajem rujna 2021. godine, četiri hrvatska STOP SHOP-a u Valpovu, Osijeku, Ludbregu i Našicama bili su u potpunosti iznajmljeni i imali povrat od 8,1 posto.

Iako se po broju najavljenih projekata može zaključiti da nas čeka rekordan bum novih investicija, stručnjaci u nekretninskom biznisu 'staju na loptu' jer statistički gledano to baš nije tako. Uz to, inflacija i rat u Ukrajini mnoge su prisilili na oprez pa tako ima trenutno puno više najava investicija nego dizalica i bagera na terenu.

U Colliersu ističu kako je broj izdanih građevinskih dozvola u 2021. za 15 posto manji u odnosu na 2008, dok je planirana nominalna vrijednost radova za 25 posto manja (bez prilagodbe za inflaciju, što znači da je realna razlika veća).

- Developerska aktivnost će u 2022. biti slična ili možda malo veća u odnosu na 2021.  Tradicionalno i očekivano, stambeno tržište je najaktivnije po broju projekata i kvadrata u izgradnji iako je aktivnost dosta manja nego što je to bilo prije velike financijske krize. Od poslovne namjene najveći udio započetih projekata čine nekretnine skladišne/logističke/ industrijske namjene, konkretno 450.000 m2 u 2021. godini, što ne čudi budući da su takvi objekti jako velike površine te njih, od svih poslovnih namjena, najviše nedostaje na tržištu. Ponuda se u tom segmentu napokon počela prilagođavati potražnji. Sa izgradnjom novih projekata u 2021. i početkom 2022. dio potražnje je zadovoljen, iako će potražnja i dalje rasti brže od ponude – istaknula je Klara Matić, voditeljica odjela Capital Markets u Colliersu. 

Jedan od aktualnih primjera je gradnja RC Zone Samobor, distributivno-logističkog centra kojeg gradi RC Europe u novoj gospodarskoj zoni Bobovica. Riječ je o ambicioznom projektu kojim je planirana izgradnja 83.000 m2 skladišnog prostora, pogodnog za logističku i proizvodnu djelatnost. Centar će se imati bliski pristup Sloveniji i izlaz za Samobor na autocesti A3, a procijenjena vrijednost projekta je pola milijarde kuna.

Jedan dio poduzetnika iz drugih djelatnosti je zbog poveće akumulirane količine gotovine krenuo ulagati u nekretnine, bilo u kupnju postojećih ili gradnju novih. Tako u posljednje vrijeme imamo 'na lageru' tri projekta koja se grade na području bivših tvornica i što je interesantno, neke od njih grade upravo bivši vlasnici tvornica.

Više o novim developerima i novim developerskim projektima pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

12. travanj 2024 17:07