Biznis i politika
StoryEditor

Državni inspektorat: Sanitarna inspekcija naredila povlačenje suspektnih proizvoda s tržišta

08. Studeni 2023.
inspekcija, državni inspektorat

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila je inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci. U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, koji su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, priopćili su iz Državnog inspektorata. 

- Ističemo kako u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija  Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama. Slijedom zaprimljenih novih informacija tijekom jučerašnjeg dana o događanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela je jedan uzorak Coca-cole, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine, napisali su.

Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Također sanitarna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u Zagrebu.

U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda.

Inspekcijsko postupanje je u tijeku te odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzet će zakonom propisane mjere te će Državni inspektorat o istome obavijestiti javnost.

Iz sektora trgovine nam kažu da bi ovo moglo imati ogromne posljedice za Coca Colin promet, i to ne samo u Hrvatskoj, od čega bi najviše koristi mogla imati konkurencija.

- Ključna je brzina i dakako rezultati nalaza, o kojima će isto ovisiti kako će se ponašati kupci. Šteta će biti tim veća ako se slučaj otegne, ili ako neće biti transparentna komunikacija. Što prije treba utvrditi što se dogodilo i jesu li svi ovi prijavljeni slučajevi povezani, i to što jasnije komunicirati tržištu. U međuvremenu će konkurancija pokušati profitirati čak i dugoročno, i nametnuti se i u trgovinama i u Horeca segmentu. Coca Cola je ogroman, globalni pogon koji ima resurse da se oporavi, ali bi ovo moglo naštetiti brendu - kažu naši sugovornici.

27. travanj 2024 08:34