Biznis i politika
StoryEditor

ECB-ovi kreatori politike traže smanjenje kamatnih stopa u listopadu

09. Listopad 2024.
foto Shutterstock

Nekoliko kreatora politike Europske središnje banke (ECB) izjasnilo se ovog tjedna da žele još jedno smanjenje kamatnih stopa na sljedećem sastanku ECB-a, koji će se održati u četvrtak 17. listopada, unatoč zabrinutosti njihovih kolega oko previranja na Bliskom istoku koja potiču nestabilnost troškova energije.

Središnja je banka već dvaput snizila kamatne stope ove godine, a smanjenje stope na depozite od 3,5 posto gotovo je već zagarantirano na tom sastanku sljedećeg tjedna. Ulagači očekuju da će banka ubrzati tempo ublažavanja politike s obzirom na slabo gospodarstvo i neočekivano brzo usporavanje inflacije.

– Rezanje kamatnih stopa je vrlo vjerojatno, a neće biti posljednje jer ritam ublažavanja politike ovisi o tome kako će se razvijati borba protiv inflacije – izjavio je šef francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau za radio stanicu franceinfo.

Ta je poruka u potpunosti u skladu s očekivanjima budući da više od 90 posto ekonomista koje je anketirao Reuters predviđa smanjenje sljedeći tjedan, a gotovo jednak broj njih očekuje još jedno smanjenje stopa u prosincu.  

– Čak i ako imamo jedno smanjenje od 25 baznih bodova sada te još jedno u prosincu, vratit ćemo se na samo tri posto što je još uvijek u visoko restriktivnom području – dodao je šef grčke središnje banke Yannis Stournaras za Financial Times.

Finac Olli Rehn, Latvijac Martins Kazaks i Portugalac Mario Centeno založili su se za smanjenje u listopadu, dok je šefica ECB-a Christine Lagarde nagovijestila da bi do smanjenja moglo doći ovog mjeseca pojačavajući time uvjerenje tržišta. Problem je u tome što je gospodarstvo stagniralo veći dio prošle godine, tržište rada labavi, rast plaća usporava, a inflacija je pala brže nego što je ECB predviđao.

Međutim, neki su još uvijek neodlučni pa tako recimo šef belgijske središnje banke Pierre Wunsch tvrdi da trenutni podaci s tržišta pokazuju slab rast, još uvijek prebrzu inflaciju te snažne geopolitičke napetosti koje povećavaju troškove energije pa bi trebali ipak postupati s oprezom.

– Postoji li nešto zbog čega baš moramo govoriti o smanjenju stopa u listopadu? Stvarno bih volio vidjeti cijelu analizu središnje banke - rekao je Wunsch za belgijski list l’Echo.

Ulagači sada tvrde da će ECB-ova kamatna stopa na depozite pasti na tri posto do kraja godine te na dva posto do kraja 2025. godine. Drugim riječima, predviđaju ‘neutralnu stopu‘, odnosno razinu koja niti potiče niti usporava gospodarski rast.

09. listopad 2024 19:02