Biznis i politika
StoryEditor

Filipović: Tražit ću smjenu cijele uprave Ine i promjenu modela upravljanja

06. Rujan 2022.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak da će sutra na sastanku s predstavnicima MOL-a zatražiti smjenu cjelokupne uprave Ine, kao i promjenu modela korporativnog upravljanja.

- Nije normalno da četvrta razina odlučivanja u Ini može donositi odluke do 20 milijuna eura, koje onda rezultiraju ovakvim korporativnim skandalom. Tražit ću smjenu cjelokupne uprave, svih mađarskih i naših članova te promjenu modela korporativnog upravljanja - rekao je Filipović novinarima u Banskim dvorima uoči početka koalicijskog sastanka oko novog paketa mjera pomoći građanima, javnim ustanovama i gospodarstvu.

Na pitanje novinara što ako MOL ne pristane na smjenu uprave Ine, Filipović je poručio da daljnji ovakav način upravljanja, da bi partneri dobro funkcionirali, nije više moguć.

Filipović je između ostalog podsjetio da je zatražio izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine. 

Filipović: Nacional je objavio laž

Osvrnuo s i na današnje pisanje tjednika Nacional, koji, pozivajući se na 'visoki pravosudni izvor', tvrdi da je Filipović tajnim mjerama uhvaćen u telefonskim razgovorima s Damirom Škugorom iz Ine, osumnjičeniku u velikoj aferi preprodaje plina, a da su komunicirali oko HEP-a.

Danas je tjednik Nacional na svojoj naslovnici objavio jednu laž, istaknuo je Filipović, koji je podsjetio i na neka ranija pisanja tog tjedniku o njemu.

Poručio je i da nikad nije telefonski razgovarao s Damirom Škugorom, s njim nije razmijenio niti poruku, nema njegov broj telefona a poznaje ga tek površno.

Filipović je rekao i da je, koliko vidi iz pisanja medija, i sam DORH potvrdio da njih dvojica nikad nisu telefonski razgovarali.

Na opetovana pitanja novinara je li ikad 'oči u oči' pričao sa Škugorom o Ini i kadroviranju u HEP-u, kao i je li Škugor bio njegov kandidat za HEP, Filipović je odgovorio niječno, ponovivši da ga je poznavao tek površno.

Pritom je kao, kako je rekao, najbolji odgovor na novinarska pitanja, istaknuo da je na njegov prijedlog produžen mandat postojećim članovima uprave HEP-a. Pritom, ministar nije želio spekulirati o izboru upravljačkih struktura u budućnosti, rekavši da će se to tek vidjeti, pri čemu postojećoj upravi HEP-a mandat ističe krajem godine. 

Kada je riječ o aferi u Ini, Filipović je još jednom apostrofirao da je ugovor između tvrtke OMS i Ine potpisan 19. listopada 2021. godine, a on je u Inu, kao član Nadzornog odbora, imenovan 18. prosinca iste godine, dakle dva mjeseca iza potpisa spornog ugovora.

- Stoga, ni na koji način ne mogu biti vezan s svime što se događalo. Iznimno je nekorektno da me se pokušava 'uokviriti' u tu koruptivnu aferu s kojom nemam nikakve veze - poručio je Filipović, dodajući i da Nacional ne kani tužiti.

Kada je riječ o paketu mjera koji će ovaj tjedan biti predstavljen, Filipović nije želio otkriti detalje i konkretne brojke, rekavši kako će biti sveobuhvatan, a vlada će njime još jednom poslati poruku da stoji uz građane i gospodarstvo.

Upitan radi li se i na mjerama suzbijanja rasta cijena pojedinih proizvoda u trgovinama, Filipović je rekao da se radi i na tome.

21. travanj 2024 01:54