Biznis i politika
StoryEditor

HBOR u 2022. podržao 2.831 projekt u iznosu većem od 9,5 milijardi kuna

11. Travanj 2023.
Hrvoje Čuvalofoto Ratko Mavar

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je tijekom 2022. podržala 2.831 projekt u iznosu većem od 9,5 milijardi kuna, pri čemu se najveći dio poslovne aktivnosti odnosio na kreditiranje, izvijestila je u utorak ta institucija.

Prema revidiranom godišnjem financijskom izvještaju, HBOR je lani ostvario ukupne prihode u iznosu od 682,07 milijuna kuna, rashode u iznosu od 495,9 milijuna kuna i dobit u iznosu od 186,17 milijuna kuna.

Izvještajna godina predstavljala je još jednu izazovnu godinu popraćenu kriznim mjerama za pomoć poduzetnicima, ali isto tako i godinu u kojoj je započeta provedba većine financijskih instrumenata u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), ukupne vrijednosti 1,925 milijardi kuna, naveli su iz HBOR-a, apostrofirajući da su poslovanje u 2022. ponajviše obilježile aktivnosti vezane uz ublažavanje negativnih posljedica koje je na cjelokupno gospodarstvo imao rat u Ukrajini.

- Povoljnim kreditima za likvidnost kroz privremenu mjeru ‘Obrtna sredstva Kriza 2022‘ HBOR je poduzetnicima olakšao prevladati gospodarske posljedice rusko-ukrajinske krize. Od 1. rujna 2022., kada je mjera uvedena, do 31. prosinca, odobreno je 282 milijuna kuna kredita. Izuzev toga, mjere pomoći hrvatskom gospodarstvu obuhvaćaju i Programe portfeljnog i pojedinačnog osiguranja kredita za likvidnost izvoznika te Programe subvencioniranja premije osiguranja - istaknuli su iz HBOR-a.

Lani je nastavljena i provedba mjera ‘Covid-19‘ kroz programe osiguranja kredita za likvidnost izvoznika i izdavanja jamstava po kojima je HBOR preuzimao do 90 posto iznosa glavnice kredita. Od početka provođenja tih mjera do kraja njihova trajanja osigurano je više od 4,4 milijarde kuna kredita za likvidnost poduzetnicima, naveli su iz HBOR-a.

Uz programe osiguranja kredita i izdavanja jamstava, poduzetnicima je pružana podrška i kroz kreditiranje obrtnih sredstava te su odobrena 152 kredita u ukupnom iznosu od gotovo 1,4 milijarde kuna. Od početka provođenja mjera do kraja 2022., po programima kreditiranja u okviru mjera "covid - 19", HBOR je odobrio 656 kredita u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna, priopćeno je.

Najbrojniji korisnici HBOR-ovih kredita u 2022. bili su mali i srednji poduzetnici kojima je odobreno 1.983 kredita, odnosno 89 posto ukupnog broja odobrenih kredita.

Nadalje, subjektima javnog sektora lani je odobreno gotovo milijardu kuna kredita, dok su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave iskazale velik interes za program kreditiranja "ESIF Krediti za javnu rasvjetu".

Kada je riječ o hrvatskim izvoznicima, hrvatska razvojna banka lani ih je podržala s više od 630 plasmana, ukupnim iznosom većim od 3,2 milijarde kuna, priopćeno je.

Iz HBOR-a su između ostalog istaknuli i da su prošlu godinu snažno obilježile provedbene aktivnosti sveobuhvatnog projekta naziva ‘Zaokret HBOR-ovih aktivnosti prema održivom financiranju i zelenoj tranziciji‘, čiji je cilj ojačati HBOR u razumijevanju okolišnih, klimatskih i društvenih rizika i njihovih implikacija na poslovanje te osigurati razvoj i provedbu održivih financijskih politika.

- Nove mjere i aktivnosti rezultirale su povećanjem interesa privatnih gospodarskih i javnih subjekata za HBOR-ovim sredstvima. U 2022. nastavljen je trend smanjenja sklonosti poduzetnika prema investicijskim ulaganjima te je godina obilježena povećanjem korištenja kredita za održavanje likvidnosti. Unatoč navedenim okolnostima, HBOR je nešto manje od polovice ukupnog iznosa odobrenih kredita odobrio za realizaciju investicijskih projekata. Oni su posebno značajni jer je riječ o ulaganjima koja pridonose ujednačenom gospodarskom razvoju, povećanju konkurentnosti poduzetnika, ulaganju u nove tehnologije i proizvodnju te nova zapošljavanja - rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

19. travanj 2024 09:15