Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska u segmentu osiguranja i dalje zaostaje za EU, najavljeno poskupljenje participacije od rujna

19. Siječanj 2023.

Hrvatska osiguravajuća društva, njih ukupno 15, u 2022. godini su ostvarila bruto premiju u iznosu od milijardu i 682 milijuna eura, što predstavlja rast od 8,18 posto nego godinu ranije. Premija u segmentu neživotnog osiguranja porasla je na 1,3 milijarde eura, ostvarujući rast od 11,46 posto nego godinu ranije, a najviše se ostvarilo u segmentu automobilskog osiguranja. Bruto premija životnog osiguranja na godišnjoj je razini pak zabilježila pad od 1,79 posto.

Statistički su to pokazatelji poslovanja od prošle godine koje je predstavio Hrvatski ured za osiguranje na konferenciji za medije.

Hrvatska pak, prema statističkim podacima, i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama te se trenutno nalazi na 40 posto prosjeka Europske unije po penetraciji osiguranja općenito. Po gustoći osiguranja je tek na 20 posto prosjeka EU.

Ipak kako je rečeno na konferenciji, inflatorni pritisci, problemi u opskrbi auto dijelova, odnosno visoke cijene rezervnih dijelova baš kao i promjena Orijentacijskih kriterija i iznosa za utvrđivanje visine pravične novčane naknade nematerijalne štete Vrhovnog suda utjecali su na porast cijena prošle, 2022., godine. Zato je i zabilježen porast cijena automobilskih osiguranja za 3,1 posto.

Nedostatna razina osiguranja od potresa

Kako danas dolazi do poskupljenja u svim segmentima društva tako se pretpostavlja i da će doći i do povećanja participacije osiguravajućih društava najvjerojatnije od početka rujna.

Krajem 2022. bilo je 11.312.858 ukupno sklopljenih polica neživotnog osiguranja te 1.303.775 sklopljenih polica životnog osiguranja. Životna osiguranja u ukupnoj premiji sudjelovala su s 22,45 posto dok kod neživotnih osiguranja i dalje dominira obvezno osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila čiji udio u ukupnoj premiji iznosi 25,4 posto, rečeno je na konferenciji.

Učestalost potresa, tuča, požara ali i ostalih prirodnih i elementarnih nepogoda u svim dijelovima Hrvatske utjecali su na segment osiguranja, a doprinos u sanaciji teških posljedica prirodnih nepogoda mogao je biti i značajniji da su građani, ali i gospodarstvenici, u većoj mjeri ugovarali osigurateljne proizvode, tvrce.

Osiguranja od požara i ostalih elementarnih nepogoda u 2022. godini rasla su za 3,8 posto, dok su ostala osiguranja imovine također zabilježila rast, uključujući i rast pokrića od rizika potresa za 6,9 posto u odnosu na 2021. godinu.

Potresi su pokazali ono što statistički podaci pokazuju već godinama – razina osiguranja hrvatskog stanovništva od rizika potresa u usporedbi s drugim zemljama EU i dalje je nedostatna.

20. travanj 2024 06:47