Biznis i politika
StoryEditor

Ina i PPD zaključili prodaju većinskog udjela Petrokemije Yildrimu, Turci najavljuju velika ulaganja

28. Travanj 2023.
Ali Odabaş, Yildirim grupa, budući predsjednik uprave Petrokemije Antonija Glavaš, članica uprave PPD-a Hrvoje Šimović, član uprave INA-e Hrvoje Glavaš, direktor Strateškog poslovanja i javnih poslova u INA-i

Ina i PPD uspješno su zaključili prethodno najavljenu transakciju s turskom grupom Yildrim u vezi kupoprodaje njihovih poslovnih udjela u Terra Mineralna Gnojiva d.o.o., izvijestila je Ina u petak putem Zagrebačke burze.

Po ispunjenja svih uvjeta iz kupoprodajnog ugovora, prodaja poslovnih udjela u kompaniji Terra Mineralna Gnojiva, partnerskom društvu u vlasništvu PPD-a i Ine, koja drži 54,52 posto dionica Petrokemije, turskoj grupaciji Yildrim, uspješno je okončana, dodaje se u objavi.

Inače, kompanija Yildrim je početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17,9 posto udjela, dok je 12,73 posto na skrbničkom računu u HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto dionica ima Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

- Prije ulaska u vlasničku strukturu Petrokemije kao opskrbljivač plinom značajno smo doprinosili održanju proizvodnje mineralnih gnojiva, ugrožavajući čak i vlastito poslovanje zbog visokih dugova Petrokemije prema nama kao najvećem vjerovniku. Drago nam je da smo 2018. godine bili dio rješenja za spas Petrokemije od stečaja. Učinili smo najbolje što smo znali i mogli u datim okolnostima, u najboljem interesu Petrokemije i Kutine.

Proizvodnja mineralnih gnojiva nije naš core business i vrijeme je da Petrokemija nastavi dalje s vlasnikom koji poznaje taj business i tržište. Zahvaljujemo Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na konstruktivnim pregovorima vođenim u najboljem interesu Petrokemije i hrvatskog gospodarstva. Zaposlenicima Petrokemije i novim vlasnicima želimo puno uspjeha na putu stvaranja uspješne i profitabilne Petrokemije - izjavio je Pavao Vujnovac, predsjednik uprave PPD-a, u priopćenju te kompanije.

Znanje, resursi i energija koju smo u proteklom razdoblju uložili u Petrokemiju doprinijeli su očuvanju proizvodnje mineralnih gnojiva u Kutini i Hrvatskoj te unapređenju poslovanja tvrtke, istaknuo je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine. INA je oduvijek bila pouzdan partner Petrokemiji, pa čak i u trenucima kada ona nije mogla ispunjavati svoje obaveze, poručio je.

- Sudjelovanjem u spašavanju Petrokemije od sigurnog stečaja osigurali smo preduvjete za nastavak njenog poslovanja. INA je ponovno pokazala svoju stratešku odgovornost prema Hrvatskoj i njezinoj industriji iako proizvodnja mineralnih gnojiva nije u našim razvojnim planovima. Novim vlasnicima te Petrokemiji želimo puno uspjeha u daljnjem poslovanju, a svim dionicima u ovom procesu zahvaljujemo na uspješnoj suradnji - izjavio je Ratatics.

Odobas: Planiramo značajna ulaganja u Petrokemiju

Ali Odobas iz Yildirim Holdinga, budući predsjednik Uprave Petrokemije, u izjavi novinarima u petak je rekao kako su sretni što su u Hrvatskoj, trebalo je dosta vremena, ali danas su okončali proces preuzimanja.

- Planiramo značajna ulaganja u Petrokemiju -  kazao je te dodao kako vjeruje da će za 2-3 mjeseca pokrenuti proizvodnju u Kutini.

- Radujemo se što ćemo voditi Petrokemiju, to je vrlo značajan projekt za nas. U toj industriji imamo puno iskustva, a preuzimanje Petrokemije nije za nas prvi projekt te vrste. Vrlo smo upućeni u petrokemijsku industriju i znamo vrlo dobro što ćemo i kako raditi u Kutini -  kazao je.

Na novinarski upit zašto je proces trajao tako dugo rekao je da je to normalno, znaju to iz svojih prethodnih akvizicija. Nije, kazao je, bilo nikakvih zapreka u preuzimanju Petrokemije. 

Na pitanje kako je surađivao s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, odgovorio je da Yildirim ima puno planova za Petrokemiju i da će surađivati sa svim stranama koje u to mogu biti uključene. Naglasio je da je Petrokemija za Yildirim strateško ulaganje, jer bi ta tvrtka trebala postati vrata za širenje poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi.

Na konkretno pitanje kada Yildirim planira obnoviti proizvodnju, odgovorio je da bi to moglo biti na ljeto, s obzirom na kretanje cijena prirodnog plina koji je glavni Petrokemijin energent.

Sve ćemo organizirati za dva-tri mjeseca i bit ćemo spremni, rekao je i podsjetio da Petrokemija nije duže vremena investirala u proizvodnu opremu, pa se najprije to mora urediti, a potom vidjeti što će biti s cijenom plina.

Najavio je i ulaganja u šibensku luku rekavši da će u svibnja ondje započeti s "unapređenjem" opreme.

Glavaš: Dobit je reinvestirana

Direktor Korporativnih servisa Ine Hrvoje Glavaš je kazao kako je današnjim potpisom, odnosno zaključenjem transakcije, završen jedan ciklus poslovanja Petrokemije koji je za njih iz Ine i PPD-a počeo 2018. kada su preuzeli većinsko vlasništvo i upravljanje kompanijom. 

- Iznimno smo ponosni na ono što smo postigli u ove četiri i pol godine - kazao je te podsjetio kako su preuzeli kompaniju koja je bila u predstečajnom stanju i u 2018. generirala gotovo 500 milijuna kuna gubitka.

Ušli su sa svježim kapitalom i znanjem i proveli restrukturiranje koje je dovelo do dvije, tri najbolje financijske godine u Petrokemiji, rekao je te naglasio kako niti jedna kuna generiranog profita nije izvučena iz kompanije kroz dividendu niti bilo koji drugi način već je sve ostao u kompaniji za financijsku stabilizaciju i investicije.

Nada se da je s novim vlasnikom Petrokemija spremna za novi iskorak u poslovanju.

Članica Uprave PPD-a Antonija Glavaš također je kazala kako je od njihovog ulaska u Petrokemiju tvrtka poslovala pozitivno te dodala kako im je drago da su znali i uspjeli pomoći stabilizaciji Petrokemije.

Danas su, kako je rekla, zahvalni Vladi i resornom ministarstvu gospodarstva što su okončali pregovore, a novim vlasnicima žele uspjeh u daljnjem radu.

 

 

 

29. travanj 2024 18:35