Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija usporila u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, a sada i u Italiji

06. Siječanj 2023.
Trgovinska bilanca Italija, burza, tržište, dionicefoto Shutterstock

Inflacija u Italiji je usporila, odražavajući trend u glavnim europskim gospodarstvima i potaknuvši optimizam da su najgora povećanja cijena od uvođenja eura, nadajmo se, dosegla vrhunac.

Inflacija je u prosincu smanjena na 12,3 posto u odnosu na prošlu godinu sa 12,6 posto u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci koje je u četvrtak objavio tamošnji nacionalni zavod za statistiku ISTAT. Među najvećim poskupljenjima bile su hrana i struja, objavio je Bloomberg.

Očitavanje budi nadu da se višemjesečna inflacija potaknuta energijom počinje povlačiti, a to je nešto što bi moglo omogućiti Europskoj središnjoj banci (ECB) da blago poveća kamatne stope s obzirom da je regija vjerojatno u recesiji. Brojke objavljene posljednjih dana također pokazuju usporavanje rasta cijena u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj.

Očekuje se da će podaci o inflaciji za eurozonu u cjelini, koji će biti objavljeni u petak, također pokazati usporavanje na jednoznamenkaste brojke. Podsjećamo, kreatori politike ECB-a već su podigli stope za 250 baznih bodova od srpnja.

Rastući troškovi zaduživanja problem su za već zadužene zemlje poput Italije. Čini se da će i inflacija ostati trajni problem nakon što je središnja banka ukinula svoje projekcije rasta potrošačkih cijena za sljedeće tri godine.

25. travanj 2024 05:37