Biznis i politika
StoryEditor

Karlovačka tvornica KIM pred štrajkom

23. Prosinac 2022.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Denis Paradiš najavio je u petak početak štrajka u karlovačkoj tvornici KIM zbog propasti pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora.

Poslodavac i sindikat nisu se, kaže, uspjeli dogovoriti za pregovaranja niti za mirenja pri Gospodarsko - socijalnom vijeću Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Sindikalna strana je u pregovorima imala nekoliko materijalnih zahtjeva, a vezani su bili za promjenu osnovne plaće te neoporezive naknade, dok je strana poslodavca željela zadržati istu razinu prava koja je upisana u kolektivni ugovor - rekao je Paradiš.

Napomenuo je da je sindikalna strana dva puta umanjivala zahtjeve i time pokazala razumijevanje za situaciju i gospodarske okolnosti u kojima se nalaze svi poslovni subjekti.

- Ali, niti tu nije bilo pomaka, da bi na kraju sindikalna strana samo željela da se upišu prava koja su se isplaćivala kroz ovu godinu - rekao je Paradiš i ustvrdio da ‘nije postojala poslodavčeva volja‘ da prava radnicima budu zajamčena kolektivnim ugovorom i da poslodavac nije davao protuprijedloge te tako pokazao da nema niti sluha niti želje za dogovorom.

Precizirao je da su obavljene tri vrste pregovora i dva sastanka mirenja.

- Jedino što je strana poslodavca željela jest da se kolektivni ugovor potpiše na dvije godine kako bi imali zagarantirani socijalni mir bez da ulože išta, odnosno bez da u kolektivnom ugovoru zajamče barem prava koja već isplaćuju - naveo je Paradiš.

KIM Mljekara Karlovac ima najmoderniji pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe te je ujedno i najveći proizvođač i izvoznik trajnog mlijeka u sustavu Dukata, tvrtke dio koncerna Lactalis grupe.

Paradiš je napomenuo i da je sindikat kojega vodi pregovarao ove godine s više od 60 poslodavaca, koji su u istom ili sličnom gospodarskom okruženju, ‘ali su ipak pronašli prostora i načina da svojim radnicima zajamče veća materijalna prava i plaće kroz kolektivne ugovore‘.

25. travanj 2024 11:47