Biznis i politika
StoryEditor

Kineski Evergrande podnio na američkom sudu zahtjev za zaštitu od bankrota

18. Kolovoz 2023.
Hong Kong - September 22 2021: the China Evergrande Center as Evergrande‘s group headquarter in Hong Kong, Wan chi. one of china property developer.foto Shutterstock

Posrnula kineska građevinska kompanija Evergrande Group podnijela je na američkom sudu zahtjev za zaštitu od bankrota u sklopu restrukturiranja duga, čime su ojačale zabrinutosti u vezi situacije u kineskom nekretninskom sektoru i općenito gospodarstvu.

Nekad najuspješniji po prodaji, Evergrande je postao tipičan primjer nezapamćene dužničke krize u kineskom sektoru nekretnina, koji čini otprilike četvrtinu gospodarstva, nakon što se sredinom 2021. suočio s krizom likvidnosti.

Ta tvrtka za razvoj nekretnina zatražila je zaštitu od vjerovnika prema članku 15 američkog stečajnog zakona koji štiti neameričke tvrtke u restrukturiranju od potraživanja vjerovnika koji se nadaju tužiti ih ili blokirati im imovinu u Sjedinjenim Državama.

Podnošenje zahtjeva proceduralne je prirode, ali taj najzaduženiji svjetski poduzetnik, s više od 300 milijardi dolara obveza, taj potez mora učiniti kao dio procesa restrukturiranja prema američkom zakonu, rekle su dvije osobe upoznate s tim pitanjem. Izvori su željeli ostati neimenovani zbog osjetljivosti pitanja. Iz Evergrandea su odbili komentirati.

Restrukturiranje duga 

Evergrandeovo restrukturiranje inozemnog duga uključuje ukupno 31,7 milijardi dolara, što uključuje obveznice, kolaterale i druge obveze. Kasnije ovog mjeseca sastat će se s vjerovnicima vezano za svoj prijedlog restrukturiranja.

Niz kineskih nekretninskih poduzetnika nije ispunio svoje dužničke obveze od početka krize, ostavljajući nedovršene domove, bilježeći oštar pad prodaje i poljuljavši povjerenje ulagača u drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Kriza u sektoru nekretnina također je potaknula rizik od prelijevanja problema, što bi moglo imati destabilizirajući učinak na gospodarstvo koje je već oslabljeno slabom domaćom potrošnjom, posrnulim tvorničkim aktivnostima, rastućom nezaposlenošću i slabom inozemnom potražnjom.

Evergrande, jedna od najvećih kineskih tvrtki za upravljanje imovinom nije ispunila obveze po nekim investicijskim proizvodima i upozorila je na krizu likvidnosti, dok je Country Garden, najveći privatni developer zadnji u nizu koji signalizira novčanu stisku.

Sve to vremenski se poklopilo s padom ulaganja u nekretnine, slabijom prodajom nekretnina i novom gradnjom koje sad već traje više od godinu dana. Kao odgovor na produbljivanje krize tržišta nekretnina, kineska središnja banka ponovila je da će prilagoditi i optimizirati mjere vezane uz nekretnine, prema ovih dana objavljenom izvješću o provedbi monetarne politike u drugom tromjesečju.

Otkako je sredinom 2021. dužnička kriza pogodila nekretninski sektor, s Evergrandeom u samom središtu previranja, tvrtke koje čine 40 posto prodaje kineskih nekretnina nisu ispunile svoje obveze, a većina njih su privatni poduzetnici.

Evergrande je u ožujku najavio plan restrukturiranja stranog duga, očekujući da će olakšati postupni nastavak poslovanja i generiranje novčanog toka. Sada prikuplja podršku vjerovnika za dovršetak toga procesa. Evergrandeov ogranak Tianji Holdings također je u četvrtak zatražio zaštitu od stečaja prema članku 15 američkog zakona na stečajnom sudu na Manhattanu.

U zahtjevu podnesenom na stečajnom sudu na Manhattanu, Evergrande traži priznanje pregovora o restrukturiranju duga koji su u tijeku u Hong Kongu, na Kajmanskim otocima i Britanskim Djevičanskim otocima. Tvrtka je predložila zakazivanje ročišta za 20. rujna.

25. veljača 2024 01:03