Biznis i politika
StoryEditor

Komisija odobrila 437 milijuna eura državnih potpora tvrtkama u Hrvatskoj

26. Kolovoz 2022.
Korona potpore

Europska komisija odobrila hrvatski program u iznosu od 437 milijuna eura za potporu tvrtkama u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od 437 milijuna eura za potporu tvrtkama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu, objavili su  u priopćenju iz Komisije.

Program je odobren temeljem privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama kojega je Komisija donijela 23. ožujka 2022., uz izmjene od 20. srpnja 2022. Program potpore obuhvaća izravna bespovratna sredstva koja pokrivaju jamstvene premije i jamstva koja pokrivaju dio novih zajmova

Svrha programa je ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju tvrtke u hrvatskoj radi ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenim u privremenom okviru za krizne situacije. Konkretno, kod izravnih bespovratnih sredstava kojima se pokrivaju jamstvene premije, potpora ne premašuje 62 000 eura po poduzeću iz sektora poljoprivrede, ne premašuje 75 000 eura po poduzeću iz sektora ribarstva i akvakulture te ne premašuje 500 000 eura po poduzeću u drugim sektorima. Kod jamstava za zajmove, država može jamčiti do 80 posto glavnice zajma s dospijećem od najviše osam godina i jamstvenim premijama u skladu s minimalnim razinama utvrđenim u privremenom okviru za krizne situacije. Za obje ove podmjere potpora će se dodijeliti najkasnije 31. prosinca 2022.

Komisija je program odobrila u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zaključila je i kako je program nužan, primjeren i proporcionalan za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice Unije, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije te sa spomenutim privremenim okvirom za krizne situacije. Nakon što se riješi pitanje eventualnih preostalih povjerljivih informacija, odluka o odobravanju ovog programa potpore bit će dostupna pod brojem SA.103558 u registru državnih potpora Komisije za tržišno natjecanje.

16. travanj 2024 21:49