Biznis i politika
StoryEditor

Na Wall Streetu oprez uoči izvješća o zapošljavanju, dolar i dalje slabi

02. Prosinac 2022.
foto Shutterstock
Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon snažnog skoka dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo osjetno utjecati na smjer tržišta.
 
Dow Jones skliznuo je 0,56 posto, na 34.396 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 posto, na 4.076 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,13 posto, na 11.482 boda. Nakon što su dan prije indeksi snažno porasli, jučer se tržište smirilo.
 
Nakon poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da bi već od prosinca središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za ‘samo‘ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.
 
Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, no održavat će restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji. Ostaju otvorena ključna pitanja - do koje će razine Fed povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama. A da Fed može usporiti tempo povećanja kamata pokazali su i jučer objavljeni podaci.
 
U SAD-u je u studenome industrijska proizvodnja pala po prvi put nakon dvije i pol godine jer je veća cijena zaduživanja pritisnula potražnju za robama, dok je indeks troškova za osobnu potrošnju pokazao da inflacijski pritisci pomalo popuštaju.
- U normalnim danima ovi bi podaci pozitivno utjecali na tržište, no nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, ti podaci nisu dovoljno dobri da bi dodatno potaknuli tržište - kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.
 
Danas će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju u prosjeku da je u studenome broj zaposlenih povećan za 200 tisuća, nakon što je mjesec dana prije bilo zaposleno oko 260 tisuća ljudi.

 

Negativni izgledi za kineski nekretninski sektor

 
A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7.558 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,65 posto, na 14.490 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 6.753 boda.
Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo osjetno usmjeriti tržišta.
 
Prethodnih dana kineske su burze znatno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će vlasti uskoro olabaviti restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje covida-19. No, premda su vlasti ponešto ublažile retoriku o opasnosti od tog virusa, a neki gradovi ublažili covid restrikcije, ulagači se plaše da taj proces popuštanja mjera neće ići baš brzo.
 
Plaše se i da će, unatoč podršci vlasti, trebati dugo vremena da bi se kineski nekretninski sektor oporavio od oštrog pada početkom godine. - Izgledi za nekretninski sektor i dalje su negativni zbog slabe potražnje. Nove mjere vlade ponešto će ublažiti financijske probleme u tom sektoru, no trebat će vremena da bi mjere dale rezultate - poručila je jutros rejting agencija Moody‘s.
 

Dolar dodatno oslabio, cijene nafte blago pale

 
A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala drugi dan zaredom i zaronila blizu najnižih razina u tri mjeseca.
 
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,85 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,70 bodova.
 
Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 136,75 na 135,25 jena, najnižu razinu u tri i pol mjeseca.
Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0510 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0435 dolara.
 
Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,25 posto, na 86,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,35 posto, na 81,05 dolara.
05. veljača 2023 16:10