Biznis i politika
StoryEditor

Nacionalna udruga ugostitelja postala pridružena članica HUP-a

17. Ožujak 2023.
Irena Weber i Zdravko Karna

Iako u Hrvatskoj udruzi poslodavaca formalno postoji granska udruga ugostiteljstva i turizma, prema popisu članova Izvršnog odbora vidljivo je da se radi isključivo o velikim hotelskim kućama. Stoga bi sporazum o suradnji, kojeg su u petak potpisali  Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Nacionalna udruga ugostitelja, mogao biti od koristi upravo ugostiteljima koji nisu do sada imali takvu vrst podrške kroz hotelijere.

Sporazum su potpisali potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna i glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Kako piše u priopćenju HUP-a, svrha sporazuma je jačanje uloge ugostitelja u gospodarskom sustavu, a  glavni su ciljevi suradnje, među ostalim, pokretanje zakonodavne inicijative i sudjelovanje u radu na izradi zakona i podzakonskih akata, zastupanje zajedničkih interesa pred tijelima javne uprave, sudjelovanje i praćenje donošenja propisa vezano uz EU zakonodavstvo te iniciranje projekata od zajedničkih interesa.

Ugostiteljski sektor se već duže vrijeme susreće s mnogim izazovima u svojem poslovanju, poput brojnih administrativnih procedura, nedostatka radne snage, prevelikog poreznog opterećenja i drugih. Jačanjem glasa ugostitelja, daje se važan doprinos dijalogu između poslodavaca te zakonodavca i izvršne vlasti.

Ugostiteljstvo u Hrvatskoj izravno zapošljava više od 60 tisuća radnika, a svako radno mjesto u ugostiteljstvu dodatno generira tri radna mjesta u povezanim djelatnostima što dovodi do broja od 180 tisuća radnika, izravno ovisnih o uvjetima poslovanja u djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića. Uvjeti s kojima se danas suočava ova grana ekonomije gotovo isključivo ovisi o funkcioniranju jedinica lokalne samouprave te interesu i želji pojedinih jedinica lokalne samouprave za konstruktivnim dijalogom, istaknuto je na potpisivanju Sporazuma kojim je Nacionalna udruga ugostitelja postala pridruženi član HUP-a.

 - Hrvatska udruga poslodavaca svjesna je značaja ugostiteljstva u gospodarskom sustavu i zato želi svojim djelovanjem ukazati na probleme s kojima se suočavaju i kroz svoje redovno djelovanje, pomoći u njihovom rješavanju. Uvjereni smo kako će naša suradnja biti katalizator mnogih pozitivnih promjena u područjima od zajedničkog interesa poput poreznog opterećenja rada, manjka radne snage, administrativnih te birokratske prepreke u poslovanju, ali i nekih tema koje su usko vezane za ugostiteljstvo poput zakonskog reguliranja napojnica, odobravanja dozvola za strane radnike i drugo, izjavila je Irena Weber. Karna je dodao da je ugostiteljstvo podnijelo veliki teret krize u proteklih nekoliko godina te da će ugostitelji  sada u suradnji s HUP-om kao socijalnim partnerom uspješnije rješavati izazove. 

Nacionalna udruga ugostitelja svoje početke ima još iz 2016. godine kad su se osnovale, na lokalnim razinama, samostalna ugostiteljska udruženja koja su prepoznala potrebu da izravno rješavaju poteškoće na koje nailaze u svojem poslovanju, a prvi takav problem bio je PDV koji je u tim godinama podignut na 25 posto. Tako osnovana ugostiteljska udruženja ubrzo su počela koordinirati svoje djelovanje pa je tako i nastala krovna Nacionalna udruga ugostitelja koja danas okuplja ugostiteljska udruženja iz Zagreba, Bjelovarsko - bilogorske županije, Međimurja, Kvarnera i Istre, Splita, Hvara i Dubrovnika.

 

16. travanj 2024 01:10