Biznis i politika
StoryEditor

Nova pravila u prometu: kacige obvezne za romobile i role, veće kazne za brzinu

29. Srpanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Vozači električnih romobila od sutra moraju poštovati nova pravila u prometu, a na glavi prilikom vožnje uvijek moraju nositi kacigu te njihovo vozilo mora biti registrirano i homologirano.

Razlog tomu je, kako smo već pisali u Lideru, dugoočekivani novi Zakon o sigurnosti u prometu kojim se regulira vožnja romobila, monocikala, segwaya, i sličnih prijevoznih sredstava s elektromotorom slabijim od 0,6 kW koja se od sada definiraju kao osobna prijevozna sredstva. U tu kategoriju se dakle svrstavaju sva vozila koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h i nemaju sjedala.

Osim električnih romobila, prema ovom Zakonu, svi vozači romobila, koturaljki i rola također moraju nositi kacigu, a za sve koji se ne budu pridržavali tog propisa slijedi kazna od 300 kuna. Isto pravilo vrijedi i za vozače bicikla mlađe od 16 godina, a kazna u istom iznosu propisivat će se i vozačima električnih romobila, ali i biciklistima koji se voze sa slušalicama.

Također, svi vozači osobnih prijevoznih sredstava noću moraju nositi reflektirajući prsluk, biciklističku odjeću ili neku drugu reflektirajuću oznaku. Isto naravno vrijedi i danju ukoliko je smanjena vidljivost.

Dok su se do sada vozači električnih romobila vozili gdje im se svidi, od sutra će se moći kretati isključivo biciklističkom trakom, a pješačkom se stazom mogu kretati samo ako nema biciklističke, dok se kolnikom mogu voziti isključivo ako nemaju drugih opcija.

Novost ovog Zakona je i obveza svim liječnicima koji obavljaju pregled vozača da ih, ukoliko to utvrde, obavezno upozore o potencijalnoj nesposobnošću za vožnju. No takva zabrana ne može trajati duže od šest mjeseci, a liječnici su takvo upozorenje obavezni evidentirati.

Povišena je i kazna za neprilagođenu brzinu, s 500 na 1000 kuna, kako bi se vozače odvratilo od prebrze vožnje. 

23. travanj 2024 03:03