Biznis i politika
StoryEditor

Po nalogu europskog tužitelja uhićeno je pet osoba u Rijeci i Međimurju

04. Travanj 2023.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom jutros u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza, navode u priopćenju.

- Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi - stoji u priopćenju. 

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćio je EPPO.

Prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćen i direktor međumurskogTehnixa Đuro Horvat te Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga. Navodno se sumnja na nezakonito pogodovanje prilikom natječaja za taj posao, ali i da je cijeli projekt neosnovano preplaćen, prenosi Index. 

Također, istragom je navodno obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s međimurskom tvrtkom Tehnix koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada. Kako prenosi Index, među osumnjičenima je pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, te direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan koja je, prema neslužbenim informacijama Novog lista, danas već podnijeti ostavku.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, malo prije je za Jutarnji lidet komentirao uhićenja vezana za zlouporabu novca iz EU fondova kojim je građena riječka sortirnica, rekavši kako bi volio da se situacija što prije razriješi te da je sortirnica napravljena u roku i prema troškovniku, a nepravilnosti nisu bile uočene.

EPPO je istaknuo da akciju provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

20. travanj 2024 03:28