Biznis i politika
StoryEditor

Političari pod pritiskom: Finta o stresu kao glavnom uzroku povišenog tlaka i šećera saborskih zastupnika

02. Listopad 2023.
foto Shutterstock

Zbog stresnog posla saborski zastupnici imaju povišen tlak i šećer u krvi, pokazalo je mjerenje provedeno prošlog petka u Hrvatskom saboru u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, javlja Hina.

Učestalost hipertenzije kod saborskih zastupnika nešto je veća nego u ostale populacije, kod nekih su izmjerene vrlo visoke vrijednosti jer je to stresan posao, izjavio je novinarima u Saboru akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju.

Akademik svakako zna bolje od mene da je krvni tlak određen količinom krvi koju pumpa srce, te veličinom i stanjem arterija. Također, ako je za vjerovati enciklopedijskoj definiciji, primarna hipertenzija nepoznata je uzroka u oko 90 do 95 posto slučajeva.

Što se pak povišenog šećera tiče, rizični čimbenici su pretilost, starija dob, genetska predispozicija, tjelesna neaktivnost, povišeni kolesterol i - visoki krvni tlak.

Doduše, na krvni tlak mogu utjecati mnogi faktori, uključujući volumen tekućine u tijelu, sadržaj soli u tijelu, razine različitih hormona u tijelu, stanje bubrega, krvnih žila i, naravno, živčanog sustava.

Drugim riječima, način života - koji uključuje i prehranu, redovito vježbanje i kontrolu težine - također utječe na krvni tlak, a stres, kojeg se može iščitati iz ‘stanja živčanog sustava‘, tek je jedan od niza mogućih uzroka povišenog krvnog tlaka.

Koliko je pak posao zastupnika stresan vidi se prema pustoši u saborskim klupama. Doduše, međusobna prozivanja, i smišljanje doskočica mogu biti stresne prirode, premda se saborskoj ekipi jedini pravi stres ponavlja tek u četverogodišnjem izbornom ritmu.   

Gospodin Jelaković mogao bi nakon Sabora krenuti na turneju. Predlažem da ista mjerenja provede kod kontrolora zračne plovidbe, pilota, vlakovođa, svojih kolega u hitnoj službi i operacijskim salama… Kandidati mogu biti i policajci, dizaličari, menadžeri, pa i novinari - pogotovu kad se bliži deadline - kao i niz drugih zanimanja.

Inače, prema istraživanju Business News Dailyja, ove godine najveću dozu stresa trpe vojnici i vatrogasci. U top 10 stresnih zanimanja slijede piloti, policajci, RTV-novinari koji se u program javljaju uživo, organizatori evenata, novinski reporteri, PR menadžeri, izvršni direktori i taksisti.

Domaćih parlamentaraca nema u toj globalnoj top listi stresa.

27. travanj 2024 21:05