Biznis i politika
StoryEditor

Potpore: Pomoć gospodarstvu okreće se prema zahtjevima budućnosti

22. Lipanj 2022.

U sjevernoj regiji, uz već poduzetnicima dobro poznate potpore županija poput povoljnih kredita, nepovratnih potpora, ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, sve su češće i potpore za zelenu tranziciju, digitalizaciju i tehnologiju

Na sjeveru Hrvatske, odnosno za Varaždinsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, pušu malo povoljniji gospodarski vjetrovi, što osjećaju i poduzetnici. Iako su, istini za volju, neke županije osjetile veće, a neke manje teškoće zbog koronakrize, svjetskih gospodarskih i političkih tokova, loših dobavnih lanaca i poskupljenja sirovina. Varaždinska tako bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj i povećanje izvoza, a Koprivničko-križevačka već je dva desetljeća konkurentna i profitabilna unatoč svim prijašnjim i sadašnjim gospodarskim izazovima. Primjetno je i sve veće poticanje turizma u sjevernim hrvatskim županijama.

Okretanje prema turizmu

Za realizaciju programa 'Kreditom do uspjeha 2014.', koji se provodio unatrag nekoliko godina i prema kojem je Varaždinska županija subvencionirala kamatnu stopu s gradovima i općinama te resornim ministarstvom za 18 poslovnih subjekata, odobrena su 16,4 milijuna kuna poduzetničkih kredita. U posljednje tri godine za poticanje razvoja privatnog smještaja u turizmu i otvaranje novih smještajnih kapaciteta utrošeno je više od tri milijuna kuna, od čega je ove godine u županijskom proračunu osigurano rekordnih 1,3 milijuna kuna. Projekt sufinanciranja samozapošljavanja iz europskih fondova vrijedio je 405.000 kuna, a za potpore malom gospodarstvu u proračunu je za ovu godinu osigurano 200.000 kuna. Uspjeli su također stanovnicima prijateljske Černivecke oblasti u Ukrajini u travnju ove godine dostaviti deset tona humanitarne pomoći.

– U turizmu se posebno podupire razvoj smještajnih kapaciteta. Početkom 2018. u županiji bilo registrirano 16 ruralnih kuća za odmor, a danas ih je registrirano 120. Poduzetništvo se potiče i projektima sufinanciranima iz fondova Europske unije pa je nedavno radi širenja poslovanja i zapošljavanja otvoreno dvanaest obrta. Da bi se ublažio problem nedostatka radne snage u pojedinim djelatnostima, nastavit će se stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja kao što su kuhari ili konobari. Radi potrpore medicinskom osoblju i zadržavanja tog kadra Županija nastavlja subvencionirati kamate na stambene kredite, za što je za ovu godinu osigurano 400.000 kuna. Na kraju 2021. imali smo i najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj od svega 2,9 posto te povećanje izvoza – istaknuli su u Županiji.

Više za male i srednje tvrtke

U Koprivničko-križevačkoj županiji ističu da je njihovo gospodarstvo konkurentno i profitabilno u posljednjih dvadeset godina unatoč financijskoj, a onda i svjetskoj zdravstvenoj krizi, te da im suficit u vanjsko trgovinskoj razmjeni robe stalno raste. Od 2017. do 2021. isplaćeno je ukupno 10,5 milijuna kuna potpora male vrijednosti, a u ovogodišnjem proračunu za gospodarstvo je predviđeno 28,3 milijuna kuna. Od toga tri milijuna kuna otpada na potpore male vrijednosti, za što su otvoreni javni pozivi. Za osjetljiv sektor prijevoznika i troškove javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu Županija je namijenila 20 milijuna kuna.

Županija okuplja 2035 poduzetnika i 1547 obrtnika koji su ostvarili ukupne prihode od 13,7 milijardi kuna uz neto dobit od 700 milijuna kuna s ukupno 19.555 zaposlenih prema podacima iz 2020. (35.110 ukupno zaposlenih, 1690 nezaposlenih, stopa nezaposlenosti 4,6 posto potkraj ožujka). Prosječna neto plaća po zaposleniku u društvima kapitala bila je 5882 kune 2020., a za prošlu godinu očekuje se nastavak pozitivnih trendova u financijskom dijelu poslovanja uz povećanje broja zaposlenih zbog rasta građevinske industrije i stalne konkurentnosti dominantne prerađivačke djelatnosti.

Rast turizma

Međimurska županija od 2004. s mjerodavnim ministarstvima subvencionira poduzetničke kredite. Realizirano je dvjesto poduzetničkih kredita, a od 2007. do 2021. Županija je za izravan poticaj gospodarstvu iz proračuna izdvojila oko 8,9 milijuna kuna. Od 2016./2017 subvencionira također troškove prijave projekata za nepovratna sredstva kako bi se olakšalo unaprjeđenje poslovanja, pristup zajmovima Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te kreditima Hrvatske banke za obnovu i razvitak; ukupno je dodijeljeno 297.396 kuna potpora. S početkom 2019. Županija je pokrenula novi 'Program potpora male vrijednosti za poticanje poduzetništva' u sklopu kojega je poduzetnicima dodijeljeno 278 potpora vrijednih ukupno 3,6 milijuna kuna.

'Programom potpora za samozapošljavanje' u sklopu projekta 'Empowering for Growth 3' prije tri godine dodijeljeno je 397.440 kuna, a od 2009. do lani Županija i Obrtnička komora podmiruju troškove izlaganja proizvoda i usluga tamošnjih obrtnika na gospodarskim i obrtničkim sajmovima, za što je dano oko milijun kuna.

– Planirana sredstva u proračunu za 2022. povećavala su se za 'Program potpora poduzetnicima za poticanje poduzetništva za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, istraživanje i razvoj', a planirano je i povećanje sredstava za stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Međimurska županija financira i rad poduzetničkih potpornih institucija poput Javne ustanove za razvoj Međimurske županije – REDEA-e, Međimurske energetske agencija – MENEA-e, ili Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. 'Programom potpora poljoprivredi' određeno je pak trinaest vrsta potpora poljoprivrednim gospodarstvima, za što je u proračunu osigurano 2,4 milijuna kuna. Iako turizam nije među našim najjačim djelatnostima, Županija ulaže velik napor u izgradnju turističkog brenda Međimurja, što se pokazalo odličnim potezom jer su turisti to prepoznali pa je u proteklih deset godina međimurski turizam prema svim relevantnim pokazateljima rastao prema godišnjoj stopi od 15 posto – rekli su u Županiji.

Usmjereni prema izvozu

Lani je Krapinsko-zagorska županija za gospodarstvo dodijelila 8,2 milijuna kuna, od čega su se sa 760.226 kuna sufinancirale kamate poduzetnicima, 980.897 kuna otišlo je za uspostavu Fonda za poslovne anđele, a 210.000 kuna potpora za 42 korisnika tradicijskih obrta. Ove godine gospodarstvu je namijenjeno 8,9 milijuna kuna, i to 1,1 milijun kuna za sufinanciranje kamata, 979.701 kuna za Fond poslovnih anđela te 500.000 kuna za COVID potpore gospodarstvu. Razvojne tvrtke ove će godine dobiti 330.000 kuna subvencija, a 300.000 kuna proizvođači zagorskih mlinaca.

Poduzetnici i obrtnici povećali su broj novozaposlenih i ulaganja u strojeve i opremu na području županije čije je gospodarstvo pretežno usmjereno na izvoz i ostvaruje pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene te stalno povećava izvoz. Čak trećina ukupnih prihoda ostvaruje se na stranim tržištima, a temelj gospodarstva prerađivačka je industrija. Županija obiluje prirodnim sirovinama poput termalnih izvora, zbog čega posljednjih godina više ulaže u turistički sektor.

Uvode se nove potpore

Iznos godišnjih potpora ovisi o financijskom stanju Bjelovarsko-bilogorske županije. Prošle godine iznosile su gotovo 1,8 milijun kuna. Postigle su željene učinke, najviše u unaprjeđenju proizvodnje kupnjom novih strojeva i opreme te u uređenju poslovnih prostora. Županija ih namjerava zadržati i uvesti potpore za obnovljive izvore energije kako bi se poduzetnicima i obrtnicima dodatno omogućile uštede u proizvodnji i poslovanju. Svake godine planira potpore na temelju obilaska poduzetnika i obrtnika te njihovih potreba. U njoj navode, primjerice, uspostavu mreža pete generacije (5G) i digitalnih hubova, obrazovanje odraslih i doškolovanje za potrebna zanimanja ili višu tehnološku razinu (robotika, digitalna transformacija), pomoć obiteljima, brže izdavanje dozvola za građenje te poticaje za ekologiju. 

26. travanj 2024 05:18