Biznis i politika
StoryEditor

Reakcije ekonomista na smjenu Filipovića: Stranačka podobnost nije politički mudra

12. Prosinac 2023.
Luka Brkićfoto Rene Karaman

Kvalitetan probir suradnika trebao bi biti temelj ministarskog rada, jedna je od reakcija domaćih ekonomista na vijest da je na sjednici Vlade smijenjen ministar gospodarstva Davor Filipović. Vedrana Pribičević, ekonomistica i predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta smatra da je jako loše da su se takve stvari o kojima pišu mediji događale u uredu ministra.

– Bolji probir suradnika osnova je ekipiranja – naglašava Pribičević.

Što se tiče Filipovićevog nasljednika na čelu Ministarstva gospodarstva, Pribičević ističe kako ne vjeruje u neizabrane ministre, odnosno u osobe koje nisu izašle pred birače i dobile njihovo povjerenje.

– Ministar mora imati izborni legitimitet jer je to politička pozicija. Naravno da ministri moraju biti stručni, ali moraju biti i izabrani – kaže Pribičević.

U svakom slučaju, novi će ministar vrlo vjerojatno doći iz vladajuće stranke.

Luka Brkić, profesor na Sveučilištu Libertas, kaže kako ne zna zašto se stalno ponavlja jedna te ista priča prema kojoj se znanje ove zemlje svodi na promile stranačkih podobnika i nitko ne može voditi neki resor bez stranačke podobnosti. – Ne vidim političke mudrosti u takvom potezu – dodao je Brkić.

28. travanj 2024 19:08