Biznis i politika
StoryEditor

Slabi dominacija dolara: Čak pet zemalja okrenulo se kineskom juanu u međunarodnoj trgovini

09. Svibanj 2023.

Američki je dolar svjetska ‘sigurna luka‘ još od Drugog svjetskog rata te ima veliku ulogu u svjetskoj trgovini, ali zemlje diljem svijeta sada se okreću kineskom juanu kao rezervnoj valuti za trgovinu, budući da su sankcije protiv Rusije i Kine izazvale zabrinutost pojedinih čelnika oko prevelike moći Washingtona.

Čak je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, veliki američki saveznik, upozorio na ‘ekstrateritorijalnost američkog dolara‘, sugerirajući u intervjuu za Politico prošlog mjeseca da bi Europa trebala smanjiti svoju ovisnost o američkoj valuti.

– Europa neće imati vremena ni resursa za financiranje naše strateške autonomije i postat ćemo vazali ako se napetosti između SAD-a i Kine zahuktaju – rekao je Macron.

Sve to dalo je priliku kineskom juanu da se suprotstavi dominaciji dolara pa je njegova upotreba pretekla upotrebu dolara u kineskim prekograničnim transakcijama po prvi put u ožujku, pokazuje istraživačko izvješće Bloomberg Intelligencea. Potvrdila je to i američka ministrica financija Janet Yellen.

– Kad koristimo financijske sankcije koje su povezane s ulogom dolara, postoji rizik da bi to s vremenom moglo potkopati hegemoniju dolara – rekla je Yellen za CNN.

Pa koje su se to zemlje odmaknule od dolara i prebacile na juan u međunarodnoj trgovini?

Kupnja juana u Rusiji se utrostručila 

Prva je tu svakako Rusija koja prednjači u korištenju kineskog juana za svoje transakcije s obzirom na opsežne sankcije zapada nakon početka invazije na Ukrajinu. Rusko gospodarstvo teško je pogođeno sankcijama, a nekim je ruskim bankama zabranjen i pristup SWIFT-u, servisu za razmjenu poruka sa sjedištem u Belgiji, koji bankama diljem svijeta omogućuje komunikaciju o prekograničnim transakcijama.

Najmanje polovica ruskih deviznih rezervi, u iznosu od 640 milijardi dolara, zamrznuta je trgovinskim ograničenjima što je natjeralo Rusiju da traži alternativne valute za korištenje u međunarodnim transakcijama.

Kao jedna od nekoliko ključnih valuta dostupnih Rusiji nakon zapadnih sankcija koje su zemlju odsjekle od svjetskog financijskog sustava, kupnja juana se u Rusiji utrostručila u ožujku, a Moskva bi mogla ‘zgrabiti‘ oko 200 milijuna dolara u kineskim juanima svaki mjesec, izvijestio je Bloomberg Economics prošlog utorka.

Ruskim stopama ide i Brazil čiji je predsjednik, Luiz Inacio Lula da Silva, glavni zagovaratelj uspostave alternativnih valuta poravnanja trgovine te je otišao tako daleko da je pozvao zemlje BRICS-a da se u potpunosti odmaknu od dolara.  

Brazilska središnja banka već je pokupila kinesku valutu pa je juan premašio euro i postao druga najdominantnija valuta u brazilskim deviznim rezervama nakon dolara na kraju 2022. godine.

U ožujku je brazilska banka Banco BOCOM BBM, u vlasništvu velike kineske banke BOCOM, sklopila dogovor s Kinom kako bi omogućila transakcije u realu i juanima izravno umjesto korištenja dolara kao zadane valute.

No nije u pitanju samo juan, Lula je također pozvao zemlje BRICS-a da uspostave zajedničku valutu za transakcije.

– Zašto ne možemo trgovati na temelju vlastitih valuta? Tko je odlučio da je dolar valuta nakon nestanka zlatnog standarda? – izjavio je predsjednik Brazila tijekom posjeta Kini prošlog mjeseca.

Nacionalni interes iznad svega

I Bangladeš se okrenuo kineskoj valuti s obzirom da je u travnju pristao Rusiji platiti protuvrijednost u iznosu od 318 milijuna dolara za izgradnju nuklearne elektrane koristeći juan. Rosatom, državna tvrtka za nuklearnu energiju koja gradi elektranu u Bangladešu, isprva je tražila isplatu u rubljima, no dogovor je ipak pao i isplata se odvila u kineskoj valuti.

Ahsan Mansur, izvršni direktor Instituta za istraživanje politike u Bangladešu, rekao je za WaPo da južnoazijska država mora djelovati na strani vlastitog nacionalnog interesa i donijeti pragmatičnu odluku za svoju energetsku sigurnost.

– Interesi zemalja Trećeg svijeta poput Bangladeša nisu isti kao interesi Kine i SAD-a. Moramo održavati odnose s obje strane – objasnio je Mansur.

Da će Argentina početi plaćati uvoz iz Kine u kineskoj valuti, umjesto u američkoj, na Twitteru je objavio ministar gospodarstva Sergio Massa krajem prošlog mjeseca. Potez je taj prvenstveno motiviran željom Argentine da smanji istjecanje dolara iz njezinih deviznih rezervi što je uzrokovano političkom neizvjesnošću i padom izvoza poljoprivrednih proizvoda nakon prošlogodišnje suše.

Strogo sankcionirani Iran raspravljao je o korištenju juana za rješavanje trgovine još 2010. godine pa su još 2012. koristili juan tijekom trgovine sirove nafte, izvijestio je BBC. Iako su međunarodne sankcije protiv Irana ukinute 2016. nakon što su ta zemlja i nekoliko svjetskih sila, uključujući SAD pod Obaminom administracijom, postigle dogovor usmjeren na ograničavanje sposobnosti Irana da razvije nuklearno oružje, detant nije potrajao.

SAD je 2018. ponovo uveo sankcije protiv Irana nakon jednostrane odluke tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma. Poput Rusije, iranskim je bankama zabranjen Swift od 2018., što je potaknulo Teheran da traži alternativni sustav plaćanja.

U veljači su Teheran i Peking razgovarali su o povećanju korištenja juana i iranskog rijala za bilateralnu trgovinu. No nije samo juan u pitanju. Iran se u veljači ove godine povezao i s ruskim platnim sustavom te se u potpunosti okrenuo protiv dolara.

23. travanj 2024 15:33