Biznis i politika
StoryEditor

Stopa nezaposlenosti u SAD-u na povijesno najnižoj razini

05. Veljača 2023.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u pala je na povijesno najnižu razinu od 3,4 posto, dok se očekivalo da će iznositi oko 3,6 posto. Tako niska stopa nezaposlenosti nije zabilježena još od 1969. godine.

Rast broja radnih mjesta u brojnim je sektorima tako nadmašio sva očekivanja. Najviše radnih mjesta otvoreno je u ugostiteljstvu i turizmu, sektoru koji je još od rane faze pandemije najviše izgubio, a sada čini se juri sa zapošljavanjem. U siječnju je u ovom sektoru zabilježeno 128 tisuća novih radnih mjesta, a slijede ga profesionalne i poslovne usluge, lokalna i regionalna samouprava te zdravstvo.

Iznos prosječne plaće po satu porastao je za 0,3 posto, u skladu s procjenom, te za 4,4 posto više nego godinu ranije, odnosno 0,1 postotni bod više od očekivanja. Stopa radno sposobnih osoba ​​i omjer zaposlenosti u odnosu na broj stanovnika također su porasli, pojačavajući portret postojano snažnog tržišta rada.

Porast otvaranja novih radnih mjesta dolazi unatoč naporima Federalnih rezervi da uspore gospodarstvo i obore inflaciju s najviše razine od ranih 1980-ih. Fed je povisio svoju referentnu kamatnu stopu osam puta od ožujka 2022., posljednji put s povećanjem od 0,25 posto u srijedu.

U svojoj posljednjoj procjeni slike radnih mjesta, Fed je u srijedu odustao od prethodnih formulacija rekavši da su dobici bili ‘snažni‘ te su poručili samo da je ‘stopa nezaposlenosti ostala niska‘.

Međutim, predsjedavajući Jerome Powell izjavio je na svojoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka da je tržište rada ‘i dalje iznimno tijesno‘ i još uvijek ‘izvan ravnoteže‘. U prosincu je bilo oko 11 milijuna otvorenih radnih mjesta, ili samo dva na svakog raspoloživog radnika.

Prema indeksu potrošačkih cijena, inflacija je u silaznom trendu, u prosincu je pala na 6,5 posto na godišnjoj razini bilježeći tako pad sa 7,1 posto u studenom nakon postignutog vrhunca od 9,1 posto u lipnju prošle godine.

Iako su dužnosnici Fed-a izrazili svoju namjeru da drže stope povišene onoliko dugo koliko je potrebno da se inflacija spusti na ciljanih 2 posto, tržišta se ‘klade‘ da će središnja banka početi spuštati stope prije kraja godine.

26. travanj 2024 19:49