Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze porasle, dolar oštro pao u očekivanju smanjenja kamata američkog Feda

25. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock
Na svjetskim su burzama cijene dionica snažno porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je gotovo sigurno da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, što bi trebalo podržati rast gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 41.175 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,45 posto, na 5.634 boda, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 17.877 bodova.

Snažan rast indeksa drugi tjedan zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će Fed na sjednici u rujnu smanjiti ključne kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg zaoštravanja monetarne politike.
 
Inflacija u SAD-u popušta iz mjeseca u mjesec, rast gospodarstva se postupno usporava, a tržište rada, pokazali su posljednji podaci, nije tako snažno kao što se mislilo. Po svemu sudeći, ulagači su konačno dočekali ono što su čekali cijele godine.
 
To je naznačio i predsjednik Feda Jerome Powell u svom govoru u petak na tradicionalnom skupu središnjih bankara u Jackson Holeu. - Došlo je vrijeme za prilagodbu monetarne politike - kazao je Powell.
 
- Inflacija znatno pada. Tržište rada nije više pregrijano, a ukupni uvjeti su manje zategnuti od onih prije pandemije. Nabavni lanci su se normalizirali - kazao je Powell.
 
Ulagači su sada gotovo sasvim sigurni da će Fed u rujnu smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova. Neki su i optimističniji, pa smatraju da je moguć rez i za oštrijih 0,50 postotnih bodova.
 
- Smjer puta je jasan, a vrijeme i tempo smanjenja kamata ovisit će o budućim makroekonomskim pokazateljima, daljnjim izgledima i mogućim rizicima - poručio je Powell.
 
I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 8.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,7 posto, na 18.633 boda, a pariški CAC 1,7 posto, na 7.577 bodova.

Dolar oštro pao

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, pri čemu je tečaj eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u 13 mjeseci jer je gotovo sigurno da će američki Fed u rujnu smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna potonuo 1,7 posto, na 100,68 bodova, najnižu razinu u godinu dana.

Pritom je tečaj dolara prema euru pao 1,5 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1190 dolara, a u jednom se trenutku, po prvi puta nakon 13 mjeseci, probio iznad razine od 1,12 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema prema japanskom jenu, za 2,2 posto, pa je njezin tečaj zaronio na 144,37 jena.

Pad dolarova indeksa drugi tjedan zaredom posljedica je uvjerenja ulagača da će američka središnja banka na sjednici u rujnu smanjiti ključne kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Smanjenje kamata u rujnu označilo bi početak Fedova ciklusa popuštanja monetarne politike, koju je počeo zaoštravati u ožujku 2022. godine kako bi suzbio inflaciju. Ključne Fedove kamata kreću se već više od godinu dana u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

ECB u rujnu dodatno smanjuje kamate?

U rujnu bi kamate dodatno mogla smanjiti i Europska središnja banka (ECB).

- Nedavno jačanje negativnih rizika po rast u eurozoni pojačalo je argumente za smanjenje stope na sljedećem sastanku ECB-a u rujnu, pod uvjetom da je dezinflacija doista na pravom putu - kazao je prošloga tjedna guverner finske središnje banke Olli Rehn.

U lipnju je ECB među prvim velikim središnjim bankama u svijetu smanjio kamatne stope.

Kamate bi trebalo dodatno smanjiti jer gospodarstvo eurozone sporo raste. Međutim, prepreku za smanjenje kamata predstavlja još uvijek visoka inflacija u eurozoni, koja je u srpnju blago porasla za 0,1 postotni bod, na 2,6 posto na godišnjoj razini.

Unatoč tome, na tržištima se procjenjuju da postoje 90-postotni izgledi za smanjenje kamatne stope ECB-a na depozite za 0,25 postotnih bodova, na 3,5 posto u rujnu, te se očekuje još barem jedan takav potez prije kraja godine.

 
13. rujan 2024 13:21