Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze prošlog tjedna snažno porasle, najviše zbog popuštanja inflacije

19. Studeni 2023.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer inflacijski pritisci u SAD-u i drugim zapadnim zemljama popuštaju, pa ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,9 posto, na 34.947 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2,2 posto, na 4.514 bodova, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 14.125 bodova.

Većina tih dobitaka zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica u utorak, kada je objavljeno da je u SAD-u u listopadu stopa inflacije skliznula na 3,2 posto, s 3,7 posto u rujnu. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da gospodarstvo i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, unatoč oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju. Od ožujka prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope za 5,25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju. No, na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen, premda iz Feda poručuju da je moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike.

– Potpuno je jasno da su ovi podaci potaknuli snažan rast cijena dionica. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku kako bi rast potrošačkih cijena oslabio – kaže Craig Fehr, strateg u tvrtki Edward Jones. No, nakon snažnog skoka cijena dionica u utorak, u ostatku tjedna trgovalo se oprezno.

Povišene kamatne stope smanjit će kreditiranje, a time i potrošnju, što će usporiti rast gospodarstva i pritisnuti zarade kompanija. Stoga dio ulagača nije voljan dodatno riskirati, dok dio smatra da još ima prostora za rast tržišta i da je povoljna prilika za kupnju dionica.

– Posljednjih dana tržište pokreće natezanje između onih koji žele pokupiti dobit s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica početkom tjedna, i onih koji smatraju da je dobra prilika za kupnju – objašnjava Brian Jacobsen, ekonomist u tvrtki Annex Wealth Management.

U idućem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u svibnju iduće godine.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle, zahvaljujući popuštanju inflacije u eurozoni. Prema izvješću Eurostata, u tom je bloku inflacija u listopadu iznosila 2,9 posto, znatno manje u odnosu na rujanskih 4,3 posto. Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1,95 posto, na 7.504 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4,5 posto, na 15.919 bodova, a pariški CAC 2,7 posto, na 7.233 boda.

17. srpanj 2024 21:54