Biznis i politika
StoryEditor

Telekom operatori dobili 105 milijuna eura iz NPOO-a, od čega francuski Meridiam 95 milijuna eura

12. Travanj 2024.
optički kablovifoto Shutterstock

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je odluku o sufinanciranju razvoja širokopojasne mreže prema kojoj se francuskom infrastrukturnom fondu Meridiam, odnosno njegovoj hrvatskoj tvrtki Optix Infrastructure, dodijeljuje preko 95 milijuna eura iz NPOO fonda, doznajemo iz dobro upućenih izvora.

Optix je dobio 17 od traženih 18 obuhvata, a Hrvatski telekom i A1 su svaki na dva obuhvata podijelili 10 milijuna eura bespovratnih sredstava. Riječ je o sredstvima iz NPOO fonda u okviru komponente Digitalna transformacija društva i javne uprave.

Kao što smo nedavno pisali, najavljujući dolazak francuskog fonda u Hrvatsku, ovime dolazi do kreiranja novog veleprodajnog telekom operatera na hrvatskom tržištu, a upućeni izvori tvrde kako se ovime i dodatno jačaju hrvatsko-francuske veze, pogotovo u ključnim infrastrukturnim stvarima.

Računajući moguće opsege na kojima će se infrastruktura graditi i imajući u vidu dosadašnje cijene i izvedene radove, može se zaključiti da bi investicija mogla doseći više od 200 milijuna eura. Ulazak Meridiama predstavlja stvaranje novog veleprodajnog infrastrukturnog operatora koji, izgledno je, neće imati vlastitu maloprodaju.
 
Inače, Meridiam je francuski infrastrukturni fond s globalnim operacijama specijaliziran za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom u tri ključna sektora: održiva mobilnost, kritične javne usluge i inovativna niskougljična rješenja.

 

22. travanj 2024 14:37