Biznis i politika
StoryEditor

Todorić tuži Fortenovu, članove Borg grupe i ruske banke za štetu od 2,8 milijardi eura

22. Listopad 2024.
Ivica Todorićfoto Ratko Mavar

Adria Group i Adria Group Holding koje su bile većinski vlasnici Agrokora, ističu da su inicirale tužbu u Nizozemskoj protiv Fortenova Group TopCo B.V. (‘Fortenova‘), Ante Ramljaka, Tončija Korunića, Borisa Šavorića, Branimira Bricelja, Zorana Besaka, Tomislava Matića, kao i ruskih banaka Sberbank i VTB Bank, zbog navodnog zajedničkog nezakonitog djelovanja i sudjelovanja u nanošenju ‘velike štete Adria kompanijama‘, stoji u najnovijem priopćenju Ivice Todorića.

Nakon uspostavljanja privremenih mjera 11.7.2024., sud u Nizozemskoj zaprimio je tužbu Adria kompanija koja obuhvaća ‘štetno djelovanje niza pojedinaca politički imenovanih od strane premijera Plenkovića i tadašnje ministrice Martine Dalić u sklopu operacije otimanja Agrokora, kao i njihovu suradnju s ruskim bankama‘.    

Tužbu je podnio vodeći odvjetnički tim iz Nizozemske (De Brauw Blackstone), a zahtjev za nadoknadu štete iznosi 2,8 milijardi eura bez kamata. Kolika je šteta, obrazložila je jedna od vodećih svjetskih kompanija koja se bavi procjenom šteta. Prema informacijama kojima Adria tvrtke raspolažu, svi tuženici u Republici Hrvatskoj zaprimili su tužbe. 

- U veljači 2025. godine očekujem da se svi tuženi pojave na sudu u skladu s pozivom. Ovo će biti prilika da javno, u neovisnom procesu, uz mogućnost ispitivanja svih sudionika, javnost dozna za razmjere protupravnosti koju su Borg grupa, Fortenova i ruske banke u zajedničkom djelovanju s ključnim političkim predstavnicima RH u tom periodu, počinili. Naše procjene vrijednosti štetnih radnji iznose gotovo tri milijarde eura, i spremni smo ići do kraja svijeta ako treba kako bismo naplatili sva svoja potraživanja.

Dakle, oni koji su pomagali Plenkovićevoj Vladi ili sudjelovali u štetnim radnjama u otimanju privatne imovine, neće moći proći nekažnjeno. Ovo obuhvaća i one, poput Fortenove, koji su tu imovinu stjecali. Očekujem da 2025. godina bude godina pravnih obračuna s nepravdom i da možda vidimo i nekog političara, osim članova Borg grupe, pred nizozemskim sudom. Jedan od ključnih dijelova koji očekujem da budu detaljno izneseni na suđenju je dio koji se nalazi u sekciji 6.7 naše tužbe, a to je postojanje tajnog ugovora koji je premijer Plenković trebao potpisati s ruskim bankama, a koji je sadržavao dogovor o podjeli plijena Agrokora - poručeno je u Todorićevoj objavi.  

Podsjećamo, Todorić je prije nekoliko dana slavodobitno objavio kako su njegove dvije nizozemske Adria kompanije (Adria Group i Adria Group Holding), nekadašnji vlasnici Agrokora, temeljem odluke suda u Amsterdamu uspjele blokirati iznos od 27 milijuna eura imovine kompanije Fortenova Group TopCo u Nizozemskoj. Tom odlukom Fortenovi nije dozvoljeno isplatiti 27 milijuna funti kompaniji OWH (pravnom sljedniku sankcionirane ruske VTB Banke na europskom tržištu).

Iako Todorić ovu odluku nizozemskog suda naziva ‘još jednom u nizu pravnih pobjeda na međunarodnom terenu koja se temelji na pravnim aktivnostima koje sam pokrenuo zbog protupravnog otimanja Agrokora od strane politike predvođene premijerom Plenkovićem‘, zapravo je riječ o odluci koja u cijeloj priči nema preveliko značenje. 

22. listopad 2024 11:11