Biznis i politika
StoryEditor

UGP uputio sedam prijedloga Vladi za prvih 100 dana novog mandata

12. Lipanj 2024.
Hrvoje Bujasfoto Ratko Mavar

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje. Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime. 

Evo što su predlažu: 

  • Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 eura na 70.000 eura

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 posto, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta!  

  • Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 posto 

Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike. 

  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na pet posto 

Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede. 

  • Neoporezivanje reinvestirane dobiti 

Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu. 

  • Smanjivanje parafiskalnih nameta 

Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici.  

  • Ukidanje posebnog poreza na kavu 

Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 posto po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 posto. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače. 

  •  Redefiniranje Zakona o trgovini  

Iz UGP-a su poručili kako treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor. 

Ovim mjerama posebnu pozornost žele skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, dodaju iz UGP-a, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze.  

Međutim, granica za plaćanje PDV-a ostala je na 40.000 eura godišnje, unatoč službenoj inflaciji od 52 posto od 2007. godine, s 24posto u posljednje četiri godine. UGP smatra nužnim povećati ovu granicu na 70.000 eura kako bi se prilagodili inflacijskim promjenama. 

- Hrvatska vapi za ozbiljnom reformom poreznog sustava, koji treba biti pravedniji i jednostavniji, te daleko manje opterećivati prvenstveno mikro i male poduzetnike, ovo je naš startni doprinos istoj i to odmah, u prvih 100 dana nove Vlade - kazao nam je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a. 

Ove mjere mogle bi značajno doprinijeti poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj, olakšati poslovanje poduzetnicima i povećati konkurentnost našeg gospodarstva, smatraju, a na ministrima je da odluče žele li zadržati mlade i podržati hrvatske poduzetnike.

12. lipanj 2024 10:39