Biznis i politika
StoryEditor

Nakon čišćenja vlasničke strukture Fortenove slijedi prodaja poljoprivrednog biznisa i priprema za IPO

15. Prosinac 2023.
Pavao Vujnovacfoto Ratko Mavar

Još tri dana dijele nesankcionirane dioničare Fortenove od odluke o realizaciji plana ‘čišćenja‘ vlasničke strukture od sankcioniranih dioničara. Time će doći do velikog preslagivanja dioničarskih udjela u kojem bi, osim Open Passa, udjele mogli povećati i strani dioničari, nekadašnji ulagatelji u Agrokorove obveznice. U Nizozemskoj će se 19. prosinca održati druga skupština Fortenovinih dioničara na kojoj će se donijeti konačna odluka o prodaji i prijenosu 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od zaklade Iter STAK Stichting i tvrtke Iter BidCo B.V.

Alketbi gubi i peti put?

Riječ je o planu vrijednom ukupno 660 milijuna eura koji je Open Pass, tvrtka Pavla Vujnovca koja drži 28 posto udjela i time je najveći dioničar koji nije pod sankcijama, objavio krajem studenog. Preslagivanje dioničara koji bi najvećoj kompaniji u Hrvatskoj trebalo omogućiti daleko povoljnije financiranje od sadašnjih 18 posto godišnje očekivano je izazvalo golemu pažnju javnosti. Kako bi pojasnio što se ustvari događa, Open Pass je početkom tjedna održao informativni sastanak sa ekonomskim stručnjacima, predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), analitičarima i manjim brojem profesora sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, neslužbeno doznaje Lider.

Kako tvrde upućeni izvori, Open Pass sada prvenstveno čeka odluku nizozemskog suda koji bi, prema njihovim očekivanjima, i peti put trebao odbiti žalbu SBK ART-a u vezi zabrane glasanja na skupštini. Podsjetimo, radi se o tvrtki koju je arapski investitor Saif Alketbi navodno kupio od ruske Sberbanke, a koja je vlasnik malo manje od polovice udjela u Fortenovi. Do sada je SBK ART izgubio četiri spora i nizozemski im je sud zbog zapadnih sankcija Rusiji uskratio pravo da glasaju. U Open Passu se nadaju da će odluka nizozemskog suda stići do utorka.

Pri tome se oslanjaju na činjenicu da je SBK ART sankcionirana kompanija te da Alketbi za njezinu kupovinu nije imao nikakvu dozvolu te tvrdi da je izvršio plaćanje prema sankcioniranoj ruskoj kompaniji. Inače, prva skupština dioničara već je održana 8. prosinca. Naime, s obzirom da plan Open Passa uključuje prodaju imovine, po statutu moraju se sazvati dvije skupštine. Skupština održana 8. prosinca nije imala kvoruma i nije mogla donijeti odluku, a na njoj je svim dioničarima, i sankcioniranima i nesankcioniranima, predstavljen prijedlog.

Što se tiče očekivanja kako će na kraju izgledati nova dioničarska struktura Fortenove, prema prijedlogu svi nesankcionirani imaju tri opcije: mogu prenijeti svoje udjele u BidCo, odlučiti se za prodaju udjela ostalim nesankcioniranim dioničarima ili udvostručiti svoje udjele uz dodatno ulaganje. Iz izvora bliskih Open Passu doznaje se da su veliki institucionalni dioničari koji sada drže usitnjene udjele u Fortenovi uglavnom zainteresirani za dodatno ulaganje i povećanje svog udjela. Kad se skupštinska odluka o prodaji izglasa, svi dioničari imaju mjesec i pol dana za odluku, ističu sudionici sastanka s predstavnicima Open Passa.

Isplata graničnog duga

Kako se doznaje, od približno 600 dioničara, domaćih dioničara, uglavnom bivših dobavljača Agrokora, ima oko stotinu, a ukupno drže između dva i tri posto udjela. Većinu nesankcioniranih dioničara, njih više od 400, čine stranci koji su bili ulagatelji u Agrokorove obveznice koji su nakon nagodbe svoja potraživanja zamijenili udjelima. Kako tvrde u Open Passu, kad novac stigne u TopCo, prvo će se isplatiti granični dug dobavljačima. Podsjetimo, riječ je o dugu za koji je američki HPS uvjetovao da se, dok je kreditor Fortenove, ne smije vraćati iz novčanog toka kompanije, već ga moraju podmiriti dioničari.

Za dovršetak transakcije moraju se dobiti i odobrenja regulatora tržišnog natjecanja na razini Europske unije i zemalja u kojima posluje Fortenova što će trajati minimalno do svibnja iduće godine. U Open Passu navodno po tom pitanju ne očekuju nikakve probleme jer smatraju da nema nikakve promjene u koncentraciji. Što se tiče izvora financiranja iz kojih Open Pass namjerava financirati ovu operaciju, upućeni izvori tvrde kako je Open Pass pojasnio da će sve financirati iz vlastitih izvora, kao i prethodno stjecanje gotovo trećine udjela. Financiranje nema veze s ostalim kompanijama Pavla Vujnovca koje posluju u Hrvatskoj, PPD-om i Ennom, tvrde u Open Passu.

IPO samo u inozemstvu

Open Pass namjerava vratiti svoje ulaganje kroz uvrštenje dionica Fortenove na burzu. Prema neslužbenim tvrdnjama, u toj tvrtki smatraju da će Fortenova biti spremna za početnu ponudu dionica (IPO) za najmanje tri do četiri godine. Open Pass bi u IPO-u prodao glavninu svog udjela, u skladu s najavama Pavla Vujnovca da želi biti manjinski dioničar. Međutim, taj IPO najvjerojatnije se neće odigrati na Zagrebačkoj burzi, već u Londonu, Amsterdamu ili Milanu gdje su, prema mišljenju vodećih ljudi Open Passa, ozbiljni investitori i gdje postoji dovoljna likvidnost.

Usporedno s čišćenjem vlasničke strukture od sankcioniranih dioničara do kraja godine mora se pokrenuti i proces prodaje poljoprivrednog poslovanja, što je uvjet koji je postavio HPS. Kako se neslužbeno doznaje, savjetnik za proces prodaje bit će uskoro izabran. Ako je prosječna operativna dobit tog poslovanja 35 milijuna eura, neka početna točka o kojoj bi se moglo razgovarati mogla bi biti 10 EBITDA. No, doznajemo da će se, kao i u slučaju prodaje Leda, nastojati postići što viša cijena te da bi bilo kakvo zalijetanje s procjenama moglo jedino umanjiti moguću prodajnu cijenu.

27. travanj 2024 14:08