Biznis i politika
StoryEditor

Wall Street: Pravi uspon eura tek počinje, najgore je iza Europe

11. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Cijene energije padaju, najavljena recesija u regiji i dalje nije prisutna pa se sukladno tome pojavljuje jasan narativ da je najgora ekonomska šteta prošla i da je europska imovina jeftina.

Stratezi u Deutsche Banku i Morgan Stanleyju kažu da bi euro mogao ojačati na 1,15 dolara, što je više od trenutnog sedmomjesečnog rekorda od 1,07 dolara. Nomura International predviđa rast na 1,10 dolara do kraja mjeseca, dok Gareth Gettinby iz Aegon Asset Managementa planira povećati svoju poziciju u valuti.

Došlo je do dramatične promjene u raspoloženju u usporedbi s 2022., kada je euro pao na razinu dolara. Blage temperature diljem Europe također su uklonile katastrofalne ekonomske scenarije o kojima se pričalo, dajući ulagačima povjerenje da se vrate u regiju. 

Trendovi izvan Europe također idu u prilog ‘bikovskoj‘ tezi. Brojni ulagači očekuju slabost dolara, osobito ako inflacija u SAD-u omekša i Federalne rezerve se približe kraju svog ciklusa pooštravanja. Također se smatra da brz tempo ponovnog otvaranja Kine pomaže europskom gospodarstvu kako se prekidi u opskrbnom lancu smanjuju, prenosi Bloomberg. 

- Rizici pada eura smanjuju se s nižim cijenama plina. Europska gospodarska iznenađenja nastavljaju jačati, dok u SAD-u opadaju - rekao je Gettinby, upravitelj portfelja u Aegonu. 

ECB će čvrsto podržati euro

Dobre vijesti se šire diljem regije. Indeks Stoxx 600 porastao je pet posto do sada ove godine, a dodatni prinos koji ulagači zahtijevaju za držanje rizičnijeg europskog duga pada još od sredine listopada.

Za ‘medvjede‘ još uvijek postoji zabrinutost da bi Rusija mogla dodatno pojačati svoj napad na Ukrajinu i da bi stalno visoke cijene energije mogle kočiti rast gospodarstva. Jača inflacija ili bolji ekonomski podaci u SAD-u također bi mogli potaknuti još jedan nalet jačanja dolara na štetu eura ako Fed ostane pri agresivnom stavu.

Što se tiče stratega u JPMorgan Chaseu, oni su još uvijek oprezni u pogledu putanje gospodarstva, ali tvrde da će Europska središnja banka čvrsto podržati euro. Banka je nedavno promijenila svoje stajalište s ‘medvjeđeg‘ na neutralno, prvi put u nekoliko mjeseci.

Tržišta novca pokazuju da će ECB ove godine pooštriti za oko 150 baznih bodova, dok se očekuje da će Fed isporučiti 60 baznih bodova. Trgovci će tražiti u četvrtak najnovije podatke o inflaciji u SAD-u za dodatne dokaze da cjenovni pritisci jenjavaju.

- Dva ključna pokretača privlačnosti dolara kao sigurnog utočišta, europski energetski šok i kineska nulta covid politika, su se promijenila. U konačnici, zaokret Fed-a posljednja je karika koja nedostaje - zaključio je George Saravelos, voditelj deviznog istraživanja u Deutsche Banku. 

24. travanj 2024 06:15