Biznis i politika
StoryEditor

Zbog nastavka dobrih vijesti iz poslovnog sektora, diže se optimizam na burzama

04. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Na Wall Streetu su u srijedu indeksi ostvarili dobitke, pri čemu je tehnološki Nasdaq dosegnuo najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, zahvaljujući nizu dobrih vijesti iz poslovnog sektora te dobrim makroekonomskim pokazateljima koji su ublažili zabrinutost investitora oko inflacije, rasta kamatnih stopa i prijeteće recesije.

Nasdaq indeks u srijedu je ojačao 2,59 posto, na 12.668 bodova, dok je Dow Jones porastao 1,29 posto, na 32.812 bodova, a S&P 500 indeks za 1,56 posto, dosegnuvši 4.155 bodova.

Najnoviji podaci ukazali su na rast narudžbi američkoj industrji u srpnju, uz smanjivanje problema u opskrbnim lancima i slabljenje cjenovnog pritiska. To je ojačalo uvjerenje dijela investitora da gospodarstvo nije u recesiji unatoč padu američkog BDP-a u protekla dva tromjesečja.

Najnoviji niz poslovnih objava, uključujući iz Paypala i CVS Health korporacije, također su doprinijeli dobrom raspoloženju investitora. Sve to pomoglo je oporavku Wall Streeta nakon višednevnih gubitaka uslijed zabrinutosti oko visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, smanjivanja gospodarske aktivnosti i geopolitičkih napetosti.

- U tijeku je sezona objava poslovnih rezultata za drugo tromjesečje i u većini slučajeva, od tehnološkog kompleksa do potrošačkih roba i industrije, vidimo bolje rezultate od onoga čega smo se pribojavali, i to nam je zasad dovoljno - ocijenio je Sahak Manuelian, direktor pri investicijskom društvu Wedbush Securities.

Dionica Paypala poskupjela je gotovo 10 posto nakon što je kompanija podigla procjene za ovu godinu; iz istog razloga poskupjela je dionica lanca ljekarni CVS Health za 6,3 posto, a znatno su ojačale i cijene dionica Applea i Amazona, za gotovo 4 posto te Mete, za 5,4 posto.

Jučerašnji rast na Wall Streetu potaknuo je i rast na azijskim burzama. Najvažniji indeksi su tako jutros na putu oporavka od gubitaka proteklih dana izazvanih geopolitičkim napetostima oko Tajvana, dok se cijene nafte kreću ispod 100 dolara za barel, nakon znatne korekcije dan ranije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je jutors u plusu 0,65 posto. Tokijski Nikkei ojačao je 0,58 posto, dok je indeks hongkonške burze bio u plusu 1,37 posto, pri čemu njegov tehnološki podindeks za 2,3 posto. Najveća dobitnica bila je dionica tehnološkog vica Alibabe, koja je poskupjela 4 posto, u očekivanju da će taj kineski tiv e-trgovine izvijestiti o rekordnim prihodima.

I europske burze jučer su ostvarile dobitke zahvaljujući dobrim vijestima iz poslovnog sektora, pri čemu je londonski Ftse indeks porastao 0,49 posto, na 7.445 boda, frankfurtski DAX za 1,03 posto, na 13.587 bodova, a pariški CAC za 0,97 posto, na 6.472 boda.

09. kolovoz 2022 09:56