Financije
StoryEditor

BlackRock pokreće blockchain ETF za europske klijente

05. Listopad 2022.
iShares by BlackRock

Najveći svjetski upravitelj imovinom, BlackRock, koji upravlja s otprilike 10 bilijuna dolara, objavio je da će dodati iShares Blockchain Technology UCITS ETF u svoj paket proizvoda, dajući europskim klijentima sličnu izloženost ETF-u pokrenutom u SAD-u ranije ove godine.

BlackRock je nastavio povećavati svoju prisutnost u prostoru digitalne imovine pokretanjem novog europskog blockchain fonda. Omar Moufti, proizvodni strateg za tematske i sektorske ETF-ove u BlackRocku je rekao kako vjeruju da će digitalne i blockchain tehnologije postati sve relevantnije za klijente BlackRocka, zbog čega je ovaj potez logičan.

BlackRock je nedavno povećao svoju izloženost svijetu digitalne imovine, prvo pokrenuvši svoj Blockchain i Tech ETF fokusiran na SAD ranije ove godine, a zatim se udruživši s Coinbaseom kako bi svojim klijentima ponudio neizravan pristup kriptovaluti putem svoje platforme za trgovanje Aladdin. U kolovozu je također pokrenuo spot bitcoin private trust, dostupan američkim institucionalnim klijentima.

No, nije BlackRock jedini teškaš koji ulazi u svijet digitalne imovine. Banke, uključujući JPMorgan i Nomura te upravitelje imovinom kao što su Fidelity i Abrdn, također su nedavno pokrenule ponude digitalne imovine, a analitičari predviđaju da će i tradicionalni financijski divovi vjerojatno slijediti njihov primjer. 

BlackRockov europski blockchain ETF, koji ima ukupni omjer troškova od 0,5 posto, ima 35 posjeda i kotira na Euronextu. Njegova najveća izdvajanja su kripto mjenjačnica Coinbase, kao i trgovački div Galaxy Digital. Također uključuje PayPal, Nvidiu i IBM. Sve ukupno,  75 posto njegove izloženosti je u tvrtkama za kriptovalute čija je glavna djelatnost povezana s blockchainom, kao što su mjenjačnice.

- Izloženost koju nudi iShares Blockchain Technology UCITS ETF omogućit će našim klijentima mogućnost suradnje s globalnim tvrtkama koje vode razvoj nastajućeg blockchain ekosustava – zaključio je Moufti.

25. travanj 2024 13:01