Financije
StoryEditor

Krediti poduzećima u svibnju bili 11,2 posto viši nego godinu ranije

19. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima u svibnju su porasli za 3,7 milijardi kuna, odnosno za 1,4 posto u odnosu na travanj te su na kraju mjeseca iznosili 257,6 milijardi kuna, priopćili su RBA analitičari. Pritom je njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 7,4 posto u svibnju s 6,5 posto u travnju.

Mjesečni prirast plasmana u potpunosti se odnosi na kredite, koji čine glavnu stavku plasmana pri čemu su već četvrti mjesec zaredom snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima.

Prema navodima iz središnje banke, u svibnju je više od pola kredita poduzećima odlazilo poduzetnicima koji se bave distribucijom električne energije i goriva, dok je ostatak raspršen po većem broju ostalih poduzeća, uglavnom u svrhu financiranja investicija i obrtnoga kapitala. Kreditiranje stanovništva također je ojačalo, a najveći dio odobren tom sektoru odnosi se na stambene kredite, navodi se u priopćenju. 

Krediti za investicije ponovo bilježe pozitivnu stopu

Promatrano po sektorima na osnovi stanja, krediti stanovništvu porasli su za jedan posto mjesečno te 5,2 posto na godišnjoj razini. I krediti poduzećima također su rasli u odnosu na travanj i to za dva posto te su u odnosu na svibanj 2021. viši za 11,2 posto.

Godišnji rast ukupnih kredita plasiranih poduzećima, na osnovi stanja, dolazi od rasta kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Krediti za investicije u svibnju su i treći mjesec za redom zabilježili pozitivnu godišnju stopu rasta te su na kraju svibnja iznosili 38,4 milijardi kuna što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec za 0,7 posto dok su na godišnjoj razini viši za 8,3 posto.

Krediti za obrtna sredstva na mjesečnoj razini zabilježili su rast od 4,7 posto te su iznosili 32,7 milijardi kuna dok su na godišnjoj razini zabilježili rast od čak 17,1 posto. Uspoređujući s krajem 2021. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva u svibnju bilježe povećanje od 8,2 posto odnosno 18,7 posto.

Poremećaji u opskrbnim lancima stvaraju neizvjesnost

Kako navode RBA analitičari, poremećaji u opskrbnim lancima povećavaju razinu neizvjesnosti te unose visok rizik u financijske odluke kod poduzetnika. Posljedično, dio poduzetnika će odluke o financiranju temeljiti na pogrešnim predviđanjima o promjenama cijena te će uz operativne gubitke ostvariti i gubitke na financiranju. Stoga se predviđa pogoršanje omjera neprihodujućih kredita u segmentu poduzeća, uz porast rezerviranja za gubitke i smanjivanje stope povrata na kapital kod kreditnih institucija.

Kod potrošača se pojačava potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zbog državnog subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine, ali i kao vrsta ulaganja s ciljem zaštite od inflacije i korištenja pozitivnog učinka realno negativnih kamatnih stopa na kredite. U drugom polugodištu se očekuje nešto sporiji rast stambenih kredita nakon što se iskoristi proljetni volumen subvencija, a potrošački krediti bi trebali brže rasti pod pritiskom potrošačkih cijena.

Kod poduzeća se očekuju više stope rasta kredita nego kod stanovništva zbog toga što je rast cijena repromaterijala značajno veći od rasta potrošačkih cijena, stoji u priopćenju. 

29. studeni 2022 19:27