Financije
StoryEditor

Osam od deset najpopularnijih aplikacija trenutno namijenjeni konverziji

04. Siječanj 2023.

Građani i poduzetnici ovih se dana polako navikavaju na korištenje eura u svakodnevnom životu pa ni ne čudi podatak da su od deset najpopularnijih aplikacija na mobitelu ovog tjedna njih osam namijenjeni upravo za konverziju kuna u eure i obrnuto.

Najpopularnija aplikacija trenutno je euroHR izrađena u sklopu informativne kampanje Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke. Riječ je o aplikaciji koja, osim što preračunava valute, informira korisnike o euru, eurozoni te sadrži kviz i pitalice za provjeru znanja. Aplikacija je sufinancirana sredstvima Europske unije.

Iako su ju od pojavljivanja na tržištu početkom prosinca pratile brojne kontroverze, od podataka da je koštala 275 tisuća kuna (36,5 tisuća eura), do poveznice s političkim strankama, aplikacija snažno stoji na vrhu liste s više od 100 tisuća preuzimanja.

Drugo mjesto zauzela je aplikacija ‘Vrati kusur‘ namijenjena poduzetnicima, zaposlenicima i svima koji do 14. siječnja za svoje usluge primaju kune, a moraju vratiti eure. Aplikacija je to domaće tvrtke Monianto koja je pružila korisno rješenje u razdoblju prilagodbe. Slična se aplikacija jednostavnog imena ‘Kusur‘ nalazi i na 11 mjestu najpopularnijih aplikacija.

Od trećeg do osmog mjesta na listi nalaze se klasični pretvarači valuta koje je od početka nove godine preuzelo nekoliko tisuća korisnika.

Svakako je zanimljiva i aplikacija koja je zauzela četvrto mjesto pod nazivom ‘Primaj sve – vraćaj eure‘, a osmislili su ju polaznici STEM radionica Radiokluba Pazin uz financijsku podršku DPD Croatia.

Iako su banke još u ponedjeljak objavile da su sve svoje usluge prilagodile novoj valuti, psihička prilagodba i navikavanje poduzetnika i građana na euro trajat će još neko vrijeme, a gotovo se svakog dana pojavi neka nova aplikacija ili ‘viralni hit‘ kako najbolje preračunavati i prilagođavati se. 

19. travanj 2024 00:09