Klub izvoznika
StoryEditor

BAT: Hrvatski duhani ove godine otkupljuju 35 posto duhana više nego lani

24. Kolovoz 2024.
Aleksandra Grigić
Uza zajamčeni otkup svih proizvedenih količina duhana Hrvatski duhani dodatno su povećali otkupne cijene po klasama, povrh više od 50-postotnog porasta prosječne otkupne cijene u posljednje dvije godine

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, počeli su ovoga tjedna otkupljivati ovogodišnju berbu duhana. S ovogodišnjih 2106 hektara pod duhanom, što je 19 posto više zasađenih površina pod ugovorom s Hrvatskim duhanima u odnosu na prethodnu godinu, u tvrtki očekuju kvalitetan duhan i prinos. Ukupno se očekuje otkup više od 4500 tona duhana, što je gotovo 35 posto više nego prošle godine.

– Ova proizvodna sezona pamtit će se po dobrome jer smo ušli u ugovaranje s velikim povjerenjem i interesom proizvođača, ugovorili smo veću proizvodnju s postojećim proizvođačima, a privukli smo i nove. Cijela je godina unatoč zahtjevnim vremenskim prilikama prošla zadovoljavajuće, s dobrim prinosima i kvalitetom duhana. Kao što smo pokazali brigu za proizvođače i njihovu profitabilnost u teškim godinama energetske krize i ekstremnih šteta zbog vremenskih nepogoda, tako ćemo i sada, u ovoj dobroj godini, nastaviti pokazivati da nam je važno osigurati što kvalitetnije uvjete proizvodnje duhana u Hrvatskoj – izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana.

Uza zajamčeni otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje i potporu agronoma u svim proizvodnim fazama te poticanje ulaganja u povećanje produktivnosti proizvodnje Hrvatski duhani dodatno su povećali otkupne cijene po klasama, povrh 50-postotnog porasta prosječne otkupne cijene u posljednje dvije godine.

16. rujan 2024 12:24