Klub izvoznika
StoryEditor

Ericsson NT ostvario 7,8 milijuna eura neto dobiti

27. Travanj 2023.
Gordana Kovačević

Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju poslovao s neto dobiti od 7,8 milijuna eura, što je za 1,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog u četvrtak na Zagrebačkoj burzi.

Prihodi od prodaje dosegnuli su u tom razdbolju 69,4 milijuna eura te su bili za 0,6 posto manji prema istom razdoblju lani.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje smanjeni su 7,3 posto, na 26,1 milijun eura, a pali su i prihodi od prodaje na izvoznim tržištima (bez usluga za Ericsson) i to za 19,7 posto, na šest milijuna eura.

Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje iznosili su 37,3 milijuna eura, što je porast od 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 37,6 posto, usluge za Ericsson 53,8 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 8,6 posto.

Operativna dobit kompanije dosegnula je 9,5 milijuna eura, što je porast od 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

- U prvom tromjesečju 2023., unatoč složenoj makroekonomskoj situaciji, poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe pokazaju nastavak stabilnog poslovanja - kazala je predsjednice Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Prihodi od prodaje, kako je navela, bilježe blagi pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 69,4 milijuna eura. Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, čime su, kazala je Kovačević, neutralizirali manje prihode od prodaje na domaćem i izvoznim tržištima koji su posljedica smanjenih kapitalnih ulaganja operatora.

- U odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine, bruto marža bilježi porast na 16,6 posto, kao rezultat prodajnog miksa i fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost, dok je operativna dobit na sličnoj razini te iznosi 9,5 milijuna eura - rekla je Kovačević.

Napominje i kako je negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u skladu s njihovim očekivanjima za prvo tromjesečje, a s obzirom na dosadašnje trendove novčani tok podložan je kvartalnoj volatilnosti i treba ga promatrati na godišnjoj razini.

- Tromjesečje smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 39,7 posto - rekla je Kovačević.

Navela je i kako u cilju dugoročnog razvoja i održivosti kompanije te postizanja rasta u strateškim poslovnim segmentima, ulažu i planiraju značajna daljnja ulaganja u razvoj strateških kompetencija, razvoj novih rješenja, proizvoda i usluga, potencijalne akvizicije, investiranje u opremu za razvoj i testiranje novih tehnologija te digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe, za što je potrebno osigurati značajna financijska sredstva.

Podsjetila je da su Uprava i Nadzorni odbor donijeli zajedničku odluku i predložili glavnoj skupštini društva izglasavanje dividende u iznosu od 6 eura po dionici.

19. travanj 2024 11:06