Klub izvoznika
StoryEditor

Miroslav Bajkovec (Bajkomont): Izvoz smo povećali u Njemačku i Francusku, a otvorili smo i švedsko tržište

15. Lipanj 2023.
Miroslav Bajkovecfoto Ratko Mavar
Anketa među članovima Liderovog Kluba izvoznika (3.)

U moru proturječnih makroekonomskih informacija i prognoza ekonomskih analitičara za ovu godinu željeli smo barem donekle rasčistiti kakva je stvarna poslovna situacija ‘na terenu’ te kakvi su signali za ostatak godine. Pitali smo čelne ljude kompanija koje su članovi Liderova Kluba izvoznika je li im ova godina jednako stresna kao prošla ili primjećuju da se situacija na tržištu smiruje, koji su recentni trendovi u njihovoj branši i kako im se prilagođavaju, koji su im ključni izazovi poslovanja te kakvi im signali dolaze s njihovih izvoznih tržišta.

Svoj pogled na poslovanje u ovoj godini i očekivanjima za naredno razdoblje danas iznosi Miroslav Bajkovec, direktor Bajkmonta.

Ova godina donosi nešto manje neizvjesnosti i stresa za našu tvrtku u usporedbi s prethodnom godinom, s obzirom da se situacija na tržištu nabave čelika smirila te je cijena čeličnih materijala tijekom godine relativno stabilna, iako uz blagi trend rasta u odnosu na zadnji kvartal 2022., no svakako to nam pruža veću sigurnost u poslovanju pri ugovaranju novih projekata. 

Svakako pozitivno u ovoj godini je oporavak građevinskog sektora, koji je pokazao stabilan rast i veću potražnju za našim proizvodima. To nam je omogućilo i povećanje broja projekata te veću stabilnost pri planiranju poslovnih aktivnosti. Osim toga, ostali aspekti našeg poslovanja nisu se bitno promijenili, naša tvrtka je nastavila s rastom poslovanja ponajviše zahvaljujući ulaganjima u novu tvornicu te nabavkom novih postrojenja.

Traži se potvrda o otisku CO2

U našoj branši postoji nekoliko recentnih trendova koji utječu na naše poslovanje. Prvo, primjećujemo da je sve više naših inozemnih kupaca ekološki osviješteno te postoji sve veća potražnja za održivim i ekološki prihvatljivim građevinskim rješenjima. Stoga mnogi od naših inozemnih kupaca traže preciznu potvrdu o otisku CO2 prilikom proizvodnje čelične konstrukcije i to specifično za svaki projekt.

Kao odgovor na taj trend, naša tvrtka aktivno se prilagođava i istražuje nove tehnologije i materijale koji smanjuju negativan utjecaj na okoliš. Osim toga trenutno smo pri završetku izgradnje fotonaponskih elektrana na našim tvornicama u Rugvici i Sesvetama kojim kompenziramo svoje emisije CO2, a ujedno ćemo i smanjiti negativni utjecaj rasta cijena i neizvjesnost na tržištu električne energije.

Drugi važan trend je digitalizacija u građevinskoj industriji – jedni smo od prvih u primjeni digitalnih alata i tehnologija kao što su BIM (Building Information Modeling) te isto tako koristimo prednosti nedavno završenog projekta uvođenja naprednih softvera za projektiranje i upravljanje projektima. To nam omogućuje poboljšanu suradnju s arhitektima, inženjerima i ostalim dionicima na kompleksnim industrijskim projektima te efikasnije upravljanje procesima, smanjenje pogrešaka i optimizaciju troškova.

Diverzifikacija smanjuje rizike

Iako se situacija na tržištu poboljšala, postoje neki ključni izazovi s kojima se susrećemo ove godine. Jedan od njih je prilagodba na pad standarda kao posljedice inflacije te uvođenja eura kao službene valute u RH. To je svakako veliki izazov s obzirom na već dugogodišnji nedostatak kvalificirane radne snage u našoj industriji.

Nastojimo pratiti povećanje troškova života adekvatnim rastom plaća  te intenzivno radimo na razvoju internih programa obuke i usavršavanja kako bismo osposobili postojeće i buduće zaposlenike. Također, surađujemo s obrazovnim institucijama kako bismo potaknuli interes mladih za ovu struku i osigurali adekvatno obrazovanje za potrebe naše industrije.

 Naša dugogodišnja politika je diversifikacija našeg portfelja klijenata i tržišta kako bismo smanjili rizik od ovisnosti o određenim tržištima i postigli stabilan rast unatoč fluktuacijama na tržištu. Iako od kupaca čujemo informacije o već započetoj recesiji u Njemačkoj mi na tom tržištu još uvijek radimo na ranije ugovorenim projektima te smo ove godine (u odnosu na prošlu kada smo imali više projekata na domaćem tržištu) povećali izvoz na njemačko i francusko tržište.

Također, radimo na proširenju našeg izvoznog tržišta te smo nedavno otvorili Švedsku sa dva novougovorena projekta koja će se nastaviti i u 2024. godini. S obzirom da smo tvrtka srednje veličine, još uvijek, bez obzira na makroekonomske signale, pronalazimo dovoljno projekata na inozemnim tržištima te proširujemo bazu stalnih kupaca što je ujedno i rezultat našeg kontinuiranog ulaganja u kvalitetu i stručnost.

Miroslav Bajkovec također će sudjelovati na panelu ‘Izazovi logistike‘ u sklopu Liderove konferencije ‘PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI IZVOZ‘ koja će se održati 4. srpnja u Kraš Auditoriumu. Više o programu i govornicima dostupno je na web stranici. Broj mjesta je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

27. travanj 2024 03:50