Klub izvoznika
StoryEditor

Počela Inina proizvodnja prirodnog plina iz nove bušotine na Jadranu

26. Ožujak 2022.
Ilustracija
Godišnja proizvodnja nove bušotine bit će gotovo 55 milijuna prostornih metara, što je u ovom trenutku gotovo sedam posto ukupne Inine proizvodnje plina na moru i kopnu

Ina je počela proizvoditi prirodni plin iz nove bušotine Ika B-1R-DIR spajanjem na postojeće proizvodne sustave platforme IKA B. Bušotina se nalazi na plinskom polju Ika, koje je dio eksploatacijskog polja Sjeverni Jadran.

Uspješno je spojena na postojeći tvrtkin proizvodni sustav u sjevernom Jadranu, čime je osiguran ulazak novih 150.000 m³ prirodnog plina dnevno u hrvatski plinski sustav. Godišnja proizvodnja nove bušotine bit će gotovo 55 milijuna prostornih metara, što je u ovom trenutku gotovo sedam posto ukupne Inine proizvodnje plina na moru i kopnu.

Nova bušotina rezultat je Ininih aktivnosti koje su počele 2019. u sklopu 'Razradnog programa sjevernog Jadrana'. Njegova je svrha definirati sve potencijalne lokacije za nova bušenja na sjevernom Jadranu, što bi zaustavilo očekivani prirodni pad proizvodnje na sva tri Inina eksploatacijska polja na kojima je operator: Sjeverni Jadran, Marica i Izabela.

Do sada su izrađene tri nove bušotine. Ika B-1R-DIR prva je puštena u proizvodnju, a početkom travnja očekuje se puštanje u proizvodnju i druge bušotine, Marica-D-DIR, čija je očekivana dnevna proizvodnja oko 40.000 m³ prirodnog plina. Treća bušotina, Irena-2, podrazumijeva potencijalnu gradnju nove platforme, o čemu će biti odlučeno nakon realizacije cijelog programa u idućim godinama.

Program razrade plinskih polja u Jadranu jedan je od Ininih najvećih investicijskih projekata i u njega će se potencijalno uložiti oko milijardu i pol kuna.

03. srpanj 2022 22:38