Klub izvoznika
StoryEditor

Počinje izgradnja novog logističko-distributivnog centra Podravke vrijednog 48 milijuna eura

28. Ožujak 2023.
Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke

Počeli su radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra (LDC) u poslovnoj zoni Danica u Koprivnici. Riječ je o najvećoj investiciji u sklopu Strategije poslovanja Grupe Podravka do 2025.  godine. Ukupna vrijednost projekta jest 48 milijuna eura, a radovi će obuhvatiti 26 tisuća četvornih metara bruto tlocrtne površine, objavili su iz Podravke.

- Logističko-distributivni centar gradi se na površini veličine tri nogometna igrališta. Ovo je najveća planirana investicija u okviru investicijskog ciklusa Grupe Podravka koji je započeo još sredinom 2021. godine. Realizacijom investicije razinu usluge prema kupcima podići ćemo na još višu razinu, a radnicima koji rade u logistici i skladištu značajno olakšati posao.

Iznimno je važno što ćemo značajno smanjiti potrebe za internim transportom te tako pridonijeti smanjenju emisije CO2. Skladišne lokacije u Koprivnici i okolici sada će se konsolidirati u jednu - istaknula je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Početkom radova na izgradnji LDC-a nastavlja se realizacija projekta optimizacije logističkih procesa koji je pokrenut sredinom 2021. nakon detaljno provedenih analiza u lancu opskrbe i utvrđenih mjera za unaprjeđenje navedenih procesa. Završetak radova očekuje se krajem 2024.

Mirni barem deset godina 

- Projekt izgradnje obuhvatit će potpuno automatizirano visokoregalno skladište, ekspedit, administrativnu zgradu te prometnice sa svom potrebnom infrastrukturom. Ukupni kapacitet LDC-a bit će gotovo 62 tisuće paletnih mjesta u različitim temperaturnim režimima, a u skoroj budućnosti planirano je i spajanje s glavnim izvoznim skladištem koje je udaljeno svega nekoliko metara - rekao je Tomislav Đuranek, Podravkin voditelj projekta.

Odabrana lokacija LDC-a nalazi se u neposrednoj blizini Podravkinih tvornica i omogućava povezanost s postojećim izvoznim skladištem. Realizacijom ovog projekta konsolidirat će se veći broj trenutačnih skladišnih prostora koji se koriste za skladištenje gotovih proizvoda, sirovina i ambalaže, a koji se nalaze na osam različitih lokacija, stoji u priopćenju.

Logističko-distributivni centar zadovoljit će očekivane potrebe za skladišnim prostorom na tržištu Hrvatske u sljedećih deset godina. Također, ako će biti potrebe, u budućnosti se može i proširiti, a predviđena je i instalacija solarnih panela na krovove, dodaju. 

Unatoč pritiscima na troškove poslovanja zbog iznimnog rasta cijena sirovina, investicijski ciklus Grupe Podravka napreduje po planu. Nakon informatičke i  energetske rekonstrukcije te modernizacije poslovnog sjedišta Podravke, investicija u poboljšanje uvjeta rada u tvornicama te implementacije novih  proizvodnih linija u Tvornici Kalnik i Kokteli peciva, puštanja u pogon Sunčane elektrane, početka radova na proširenjem Tvornice juha i Vegete, Podravka još jednom velikom kapitalnom investicijom nastavlja snažni investicijski ciklus koji je u skladu s usvojenom Strategijom poslovanja do 2025., stoji u priopćenju. 

18. travanj 2024 14:57