Komentari
StoryEditor

Elon Musk mogao bi odlučiti tko će biti sljedeći američki predsjednik

04. Prosinac 2022.
foto Shutterstock

Muskovi postupci nakon preuzimanja Twittera izgledaju kao priprema te društvene mreže za (novu) ulogu u američkim predsjedničkim izborima 2024. Zato valja pratiti Elona Muska. Jer on uistinu nije – običan ‘influencer‘

Novi vlasnik Twittera, ekscentrični Elon Musk, sve se izravnije uključuje u sljedeće američke predsjedničke izbore. To je poruka koju šalje svojim potezima u prvih mjesec dana otkad je preuzeo to najutjecajnije komunikacijsko sredstvo u zapadnim, osobito u američkim, političkim kampanjama.

Ekspresno otpuštanje top-menadžmenta uz najavu temeljitoga personalnog provjetravanja tvrtke u slučaju Twittera nije tek puka poslovna odluka. Osobito ako je praćena porukama da novi vlasnik i CEO želi osigurati pošteno oglašavanje, pošteno moderiranje sadržaja koji se objavljuje na mreži, slobodu govora koja je ozbiljno ugrožena, da od Twittera želi napraviti globalnu agoru za razmjenu mišljenja, oslobođenu moderatorskih škara ideologija buđenja i kultura otkazivanja.

Sve to upućuje na promjenu političkog i svjetonazorskog smjera platforme koja je iznimno moćna u kreiranju javnog mnijenja u njegovu najmoćnijem i najimućnijem segmentu – u politici i biznisu. To je, dakako, odmah primijećeno u postojećemu poslovno-političkome i medijskome mainstreamu.

Elon Musk, taj prebogati guru osvajanja svemira, umjetne inteligencije, čistih energija i zaštite planeta Zemlje, čija se svaka ekscentričnost dosad prihvaćala kao dio njegove bizarne osobnosti, odjednom je portretiran kao najgori diktator, gotovo robovlasnik. Kao da je tako neobično da novi tvrtkin vlasnik najprije otpusti stari menadžment i kao da je taj siroti Twitterov top-menadžment morao sljedećega dana na burzu rada, a zatim, kruha gladan, na ručak u pučku kuhinju.

Ključni medij izbornih kampanja

Poruke o promjeni Twitterova poslovnog i sadržajnog smjera Elon Musk – koji se dosad deklarirao kao politički nesvrstan, šarajući od (američkih) demokrata do republikanaca i natrag, uglavnom ovisno o interesima vlastitih tvrtki – popratio je neuobičajeno izravnim političkim svrstavanjem.

Vratio je na Twitter račun bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa ocijenivši pogrešnim i nepravednim ukidanje njegova računa nakon postizbornih nereda na Capitol Hillu. Ali odmah se i distancirao od Trumpa i njegove nove predsjedničke kandidature izrazivši otvorenu potporu na sljedećim predsjedničkim izborima republikancu Ronu DeSantisu, aktualnom guverneru Floride, koji još nije ni javno progovorio o svojoj mogućoj predsjedničkoj kandidaturi.

Muskovi postupci nakon preuzimanja Twittera izgledaju kao priprema te društvene mreže za (novu) ulogu u američkim predsjedničkim izborima 2024. U prethodna dva izborna kruga Twitter je bio ključni medij izbornih kampanja. Zahvaljujući njemu kao glavnome komunikacijskom kanalu svoje kampanje Donald Trump ​pobijedio je na izborima 2016.

No Twitter kao komunikacijsko sredstvo odigrao je važnu ulogu i u izbornom porazu Donalda Trumpa: najprije tako što mu je tehnički omogućio da nekoliko puta na dan, u svojim osebujnim tvitovima, ratujući protiv cijeloga medijskog i političkog mainstreama, javnosti prenese tijek vlastite svijesti.

Jedan od najvećih američkih predsjednika Franklin Roosevelt nikada nije javno snimljen u invalidskim kolicima iako se njima, zbog posljedica dječje paralize, koristio tijekom sva tri predsjednička mandata. Bila je to polutajna koja se uspjela održati polutajnom sve do njegove smrti. U Trumpovu slučaju javnost je zahvaljujući Twitteru 24 sata na dan znala što u tom trenutku predsjedniku pada na pamet. Takvu izloženost ni mnogo discipliniraniji i mnogo manje konfliktan predsjednik ne bi mogao izdržati dulje od jednog mandata.

Novi Twitter ide korak dalje

Nakon što je stari Twitter, služeći kao komunikacijsko sredstvo, doveo Trumpa na vlast i odveo ga s nje, novi Twitter ide korak dalje. Nastojeći postati i glavni influencer na svojoj mreži, Musk je, čini se, odlučio (ili je preuzeo zadatak?) s pomoću Twittera izabrati sljedećega američkog predsjednika i tim izborom utjecati na globalne političke trendove. Sudeći prema dosadašnjim objavama, njegov su sljedeći izbor republikanci, Trumpa je već smjestio među otpisane, a još je prerano reći podupire li istinski DeSantisa ili je tek riječ o ranoj taktičkoj potpori kako bi se ‘potrošilo‘ kandidata.

Od samih imena važniji je politički i svjetonazorski smjer koji promiče, a koji bi se mogao označiti kao nova društvena ravnoteža, oslobođena ekstrema, i lijevo-liberalnih i desno-konzervativnih. Kao da se nakon geopolitičkog ide prema unutarnjem političkom resetu kao izlazu iz politički podijeljenog i sukobljenog društva. Zato valja pratiti Elona Muska. Jer on uistinu nije – običan influencer

23. srpanj 2024 01:43