Komentari
StoryEditor

Kako se spasiti od pljački s insajderima

27. Listopad 2019.
Thief or robber with bag full of money is being recorded with camera at night. View from top.foto Getty Images/istockphoto

Jesse James pljačkao je banke i vlakove, Bonnie i Clyde banke, trgovine i benzinske postaje. Ovog tjedna na velika su medijska vrata došli – hrvatski pljačkaši zaštitara.

U Dubrovniku je dvojac na motociklu zaštitarima oteo navodno 100.000 eura iz 'djutića' dubrovačkog aerodroma, a u okolici Osijeka pljačkaši su na sporednoj cesti iz zasjede izrešetali zaštitarski kombi iz kojeg su odnijeli sedam vreća utrška iz NTL-ovih trgovina. Dvojica zaštitara ranjena su, ali izvan životne opasnosti. Slavonci su poslije uhićeni, za Dubrovčanima se još traga.

Možda je koincidencija, ali čini se da dvije slične pljačke u jednome danu najavljuju novi trend. Kriminalci su, čini se, pronašli najslabiju kariku u baratanju gotovim novcem. Obje pljačke bile su planirane, napadači su znali kad i gdje trebaju postaviti sačekušu. Dobar razlog da se zamisle svi koji mogu nastradati u tom lancu: zaštitarske tvrtke, trgovci, bankari i svi koji prevoze keš do banaka te osiguravajuća industrija. Očito, trebat će nove protokole i sigurnosne mjere protiv nove generacije modernih maskiranih hajduka. Koji, što je još važnije, očito imaju točne insjaderske informacije.

26. travanj 2024 00:59