Komentari
StoryEditor

Ulazak Izraela u raspravu o izbornom zakonu u BiH politički je osmišljen čin

21. Kolovoz 2022.
Israel flag

Za naoko iznenadan ulazak Izraela na politički teren u BiH dovoljno velik razlog mogao bi biti nadzor nad povećanim utjecajem Irana u Europi, osobito ima li se na umu suradnja Iranske revolucionarne garde s bošnjačkim strukturama, koja datira još od ratne 1992.

Jednoznačna i izravna potpora Države Izraela Hrvatima u BiH za očuvanje konstitutivnosti naroda, kao i potpora njihovu prijedlogu promjene izbornog zakona, pružena je iznenada i izazvala je mnogo nervoznih reakcija s bošnjačke strane. Budući da Država Izrael uistinu nema običaj razmetati se deklarativnim političkim potporama bilo komu, bilo čemu, bilo kada, vrijedi podsjetiti na taj tvit iznenađenja koji je iz Tirane odaslao izraelski veleposlanik Noah Gal Gendler, koji nerezidentno pokriva i BiH.

Dakle, Izrael je preko svog veleposlanika poručio ovo: da čvrsto vjeruje u Ustav BiH (Aneks 4. Dejtonskog sporazuma) 'koji je uspostavio održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika' i da to treba uzeti u obzir 'pri traženju rješenja za izborni zakon, koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju'. I treće, pozdravljaju 'spremnost i prijedloge hrvatske strane iskazane u pregovorima o izmjenama izbornog zakona'. Ne može jasnije.

Skočili politički pijuni

Reakcije nije trebalo dugo čekati. Najprije su skočili politički pijuni bošnjačkog vođe Bakira Izetbegovića. Željko Komšić 'poučio' je Državu Izrael da je njezino poimanje legitimna predstavljanja u sustavu konsocijacijske demokracije posve demodiran i da ga u BiH podupiru samo pripadnici i sljedbenici udruženoga zločinačkog pothvata. Dakle – Hrvati. Omiljena diplomatkinja svih Izetbegovića Bisera Turković s pozicije ministrice vanjskih poslova BiH poslala je osuđujući demarš izraelskomu Ministarstvu vanjskih poslova. Predsjednik sarajevske Židovske općine Jakob Finci, koji slovi kao produžena ruka bošnjačkih političkih vođa, požalio se izraelskom dnevniku Haaretzu da svojim stajalištem o unutarnjim bosanskohercegovačkim stvarima Izrael 'ne pomaže židovskoj zajednici, već jednoj političkoj stranci u zemlji'.

Misli, dakako, na HDZ. Emir Hajdarević uime Udruženja bošnjačkih logoraša iz Mostara piše veleposlaniku Gendleru da je sistemski sljedbenik hrvatskoga udruženoga zločinačkog pothvata Dragan Čović izmanipulirao Državu Izrael navodeći je da podupre izmjene zakona koje su diskriminacijske i prema manjinskoj židovskoj zajednici u BiH. Na to je dobio samo kratak, ali nedvosmislen odgovor veleposlanika Gendlera: 'Zabrinuti smo zbog činjenice da su prava židovske zajednice u zemlji zloupotrijebljena kako bi se blokirali osnovni unutarnji procesi u BiH. Nećemo dopustiti takve zloupotrebe.'

Postaviti BiH na stabilne demokratske temelje uvjet je za ograničavanje iranskog utjecaja ne samo u BiH već i u Europi. U tome su interesi Izraela, Hrvata u BiH i Hrvatske komplementarni

Iz navedenoga se može zaključiti da je ulazak Izraela u raspravu o Izbornom zakonu politički pripremljen i osmišljen čin. No iz toga se još ne vidi zašto se odlučio za taj neuobičajeni potez. Dublji razlozi aktualnog izraelskog angažmana u BiH mogu se naslućivati kad pogledate tko je ga je od 'velikih' odmah osudio. Ne, nije to bila Turska neosultana R. T. Erdoğana kojem je Alija Izetbegović, navodno, ostavio BiH u amanet. Ljutitim se tvitom oglasilo Veleposlanstvo Irana u Sarajevu poručivši: 'Cionistički režim aparthejda nije kvalificiran komentirati političku sudbinu Bosne i Hercegovine.'

Na što je dobilo kratki tvit-odgovor Ilana Mora, izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj: 'Je li ubilački režim mula iz Teherana kvalificiran donositi bilo kakve sudove o bilo čemu?'

Logičan i razumljiv interes

Nadzor nad povećanim utjecajem Irana u Europi mogao bi biti dovoljno velik razlog za naoko iznenadan ulazak Izraela na politički teren u BiH, osobito ima li se na umu suradnja Iranske revolucionarne garde s bošnjačkim strukturama, koja datira još od ratne 1992. (prvi domaćini bili su joj upravo Bakir Izetbegović i aktualni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović). U kontekstu izgradnje novoga sigurnosnog poretka, kad Izrael Abrahamovim ugovorima (koje sponzorira SAD) s muslimanskim državama Bliskog istoka i sjeverne Afrike širi suradnju te gospodarski i sigurnosni utjecaj na Bliskom istoku i Sredozemlju, njegov je pojačani interes za BiH logičan i razumljiv.

Osobito nakon što je CIA najavila da će glavninu svojih resursa usmjeriti prema Kini i Rusiji. Logično je da u tom slučaju sigurnosni nadzor nad radikalnim islamskim pokretima, a osobito nad iranskim utjecajem, bude povjeren Izraelu, kojem je ograničavanje tog utjecaja ujedno pitanje vlastitoga državnog opstanka. Postaviti BiH na stabilne demokratske temelje uvjet je za ograničavanje iranskog utjecaja, ne samo u BiH već i u Europi. U tome su interesi Izraela, Hrvata u BiH i Hrvatske komplementarni. A mogućnosti sigurnosne i gospodarske suradnje – gotovo neograničene. 

02. listopad 2023 17:12