Konferencije i edukacije
StoryEditor

Kolak: Uspjeh na vlastitom tržištu najvažnija je osnova za jačanje izvozne konkurentnosti

17. Srpanj 2024.

Pripreme za najuzbudljiviji gospodarski dan u ovoj godini, tradicionalni Liderov skup Dan velikih planova, koji će se 18. rujna održati u Zagrebu u punom su jeku. Važnost ovakvog skupa za čelne ljude domaćeg gospodarstva sve je veća jer izazova s kojima se suočavaju, nažalost, još uvijek ne nedostaje. Naime, iako je inflacija koja je rezultirala snažnim skokom cijena materijala donekle zauzdana, a središnje banke najavljuju pojeftinjenje kapitala, to ne znači da makroekonomsko okruženje nudi ‘mirnu plovidbu‘. Prerađivačka industrija još se oporavlja od poremećaja dobavnih lanaca, a geopolitičkih rizika u svijetu koji prijete destabilizacijom cijelih regija još je više nego prije godinu dana. K tome, nedostatak radne snage više nije akutan, već kronični problem gospodarstva.

U tom kontekstu, Liderov Dan velikih planova zasigurno će, kao i svake godine, pružiti zanimljive osvrte na aktualno gospodarsko stanje te prognoze i predviđanja za iduću godinu iz perspektive čelnih ljudi najvažnijih domaćih kompanija. Među njima je i Gordan Kolak, predsjednik uprave Končara, kompanije koja je posljednjih godina snažno profitirala od velike potražnje za elektroenergetskom opremom u sklopu zelene tranzicije. Končar je s krajem prošle godine upisao četvrtu uzastopnu godinu s rekordnim financijskim postignućima, a stabilan trend rasta nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, u kojem je primjerice ostvarena trostruko veća neto dobit u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine.

Uvjerljiv rast ugovorenih poslova

- Značajni iskoraci u svim promatranim područijma, od konsolidiranih prihoda i neto dobiti, do stanja otvorenih narudžbi koje je u prvom tromjesečju dosegnulo povijesni iznos od 1,6 milijardi eura, za Končar predstavljaju čvrst oslonac za nastavak uzlazne putanje, odnosno vrlo realnu osnovu za visoka očekivanja i od nadolazećeg razdoblja. Pritom nam je ključan upravo uvjerljiv rast ugovorenih poslova, koji je temeljna osnova za prihode u budućnosti. Također, važno je istaknuti kako se knjiga ugovora puni obećavajućom dinamikom te su ugovori za naredne godine, 2025. i dalje, dosegnuli iznos od blizu 800 milijuna eura - ističe Kolak. Na prvi se pogled za Hrvatsku može zaključiti kako uspješno prati razvojne trendove zelene energetske tranzicije i to je u pogledu postojećih kapaciteta u području obnovljivih izvora energije i broja trenutnih otvorenih projekata relativno točna premisa. Međutim, Hrvatsku tek očekuje sveobuhvatna revitalizacija elektroenergetskog sustava koja je neminovna, što zbog starosti infrastrukture, što zbog potkapacitiranosti sustava i Končar će u tome zasigurno imati vitalnu ulogu, dodaje Kolak.

- U ovom trenutku smo uključeni u nekoliko kapitalnih projekata od strateške nacionalne važnosti, od najveće sunčane elektrane u portfelju HEP-a instalirane snage 13,5 MW koja se gradi u Dugopolju do isporuke i polaganja podmorskih kabela 110 kV koji povezuju otoke Krk, Cres, Lošinj, Brač, Hvar i Korčulu u sklopu projekta Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže. Tu su i izuzetno značajni i složeni projekti modernizacije prijenosne mreže na području Dalmacije, Like, Istre i Slavonije te brojni drugi projekti. Pridodamo li tome i tračnički segment, odnosno elektrifikaciju javnog prijevoza koju provodimo u suradnji s HŽ PP-om i gradskim prijevoznim poduzećima u Zagrebu i Osijeku te planirane nacionalne projekte izgradnje dodatne infrastrukture za obnovljive izvore energije, uvjereni smo da će potražnja na domaćem tržištu biti itekako prisutna i spremni smo svojim znanjem, iskustvom i kapacitetima nastaviti pružati znatan doprinos domaćem elektroenergetskom sustavu - naglašava prvi čovjek Končara.

Kad je riječ o komparativnim prednostima hrvatske industrije koje može ponuditi na tržištu u kontekstu zelene tranzicije, Kolak kaže kako se naša zemlja zaista može pohvaliti brojnim tvrtkama iz raznih industrija koje se u kontekstu tehnološkog razvoja mogu mjeriti s puno većim globalnim poduzećima. - Iako smo malo gospodarstvo, nebrojeno puta smo dokazali da posjedujemo potrebna znanja, vještine i inovativnost, odnosno da itekako znamo i možemo ostvariti visoku relevantnost među europskim proizvođačima, temeljenu na kvaliteti i pouzdanosti. Hrvatska je zemlja pametnih i sposobnih ljudi, a u svjetlu zelene energetske tranzicije, ali i globalne energetske krize kakvoj smo svjedočili proteklih nekoliko godina, važno je osvijestiti koliko je važan daljnji razvoj domaće industrije - ocjenjuje Kolak.

Prilika u visokokvalitetnim nišama

Prema njegovu mišljenju, proizvoditi složena rješenja globalno nije uvijek optimalan pristup i teško je ostvarivo kad znate da ponekad konkurirate globalnim divovima, iza kojih stoji kapital veći od cjelokupnog BDP-a Hrvatske. - Visokokvalitetne niše omogućuju dozu prilagodljivosti uz održive povrate, kojima ostvarujete daljnji razvoj i inovacije. U takvim nišama imamo dokazane reference, što zasigurno proizlazi iz iskustva domaćih stručnjaka. Ključno je poboljšati investicijsku klimu i stvoriti preduvjete u kojima će hrvatske tvrtke dobiti više prilika za dokazivanje i stvaranje referenci na domaćem terenu jer u konačnici upravo ostvarenost na vlastitom tržištu predstavlja najvažniju osnovu za jačanje izvozne konkurentnosti, posebice danas, u jeku zelene tranzicije - smatra Kolak.

U posljednjih 14 godina Dan velikih planova postao je zaštitnim znakom Liderovih konferencija. Do sada je okupio oko 5300 sudionika i 270 govornika, mahom industrijskih lidera, makroekonomskih stručnjaka te čelnika iz političkog i javnog života. Konferencija je stekla status političko-ekonomskog ‘must be‘ događaja. Svoj status potvrdit će i ove godine programom i izborom govornika, mahom predvodnika raznih industrija u Hrvatskoj, svjetskih makroekonomista, predstavnika javnog sektora i državnih institucija. Od njih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2025. godini, kako se suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 16. Danu velikih planova koji se održava 18. rujna u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb.

25. kolovoz 2024 05:43