Kripto
StoryEditor

AI agent Truth Terminal postao prvi bot milijunaš umjetne inteligencije

24. Listopad 2024.

Nije tajna da od 2022. godine gotovo svaka industrija istražuje kako integrirati umjetnu inteligenciju u svoje svakodnevne operacije, a kripto nije iznimka. No za razliku od većine sektora, koji su zabrinuti kako bi im umjetna inteligencija mogla koristiti, kriptovalute postavljaju obrnuto pitanje: kako umjetna inteligencija može iskoristiti blockchain za otključavanje novih potencijala?

Jedno od najuzbudljivijih sjecišta između umjetne inteligencije i kripta je uspon autonomnih AI agenata. Ovi agenti sada koriste kriptovalute kako bi poboljšali svoje mogućnosti i brzo dobivaju na zamahu.

AI agenti su napredna evolucija botova koji koriste umjetnu inteligenciju za učenje, prilagodbu i donošenje autonomnih odluka. Dok tradicionalni botovi slijede fiksna pravila i obavljaju zadatke koji se ponavljaju, AI agenti analiziraju podatke u stvarnom vremenu, dinamički prilagođavajući svoje radnje kako bi postigli određene ciljeve. To ih čini mnogo fleksibilnijim i inteligentnijima.

Na primjer, u službi za korisnike, tipični bot može slijediti krutu skriptu kako bi odgovorio na uobičajena pitanja. Međutim, agent umjetne inteligencije prilagodio bi svoje odgovore na temelju tona razgovora i prijašnjih interakcija korisnika.

U financijama, dok botovi mogu izvršavati unaprijed programirane trgovine, AI agenti analiziraju tržišne trendove u stvarnom vremenu, dinamički prilagođavajući svoje strategije kako bi optimizirali odluke kako se podaci mijenjaju. Ova prilagodljivost je ono što agente umjetne inteligencije čini pravim korakom naprijed u odnosu na tradicionalne alate za automatizaciju.

Čelnici industrije vjeruju da je Web3 spreman AI agente iskoristiti na još bolji način, čineći ih autonomnijima i moćnijima. Izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong, na primjer, istaknuo je ključnu ulogu kripta u omogućavanju napredovanja AI agenata.

Kako se ti agenti budu razvijali, morat će upravljati transakcijama za usluge poput pristupa informacijama i API poziva. Međutim, malo je vjerojatno da će se oslanjati na tradicionalne metode plaćanja poput Vise. Umjesto toga, Armstrong predviđa da će ti agenti usvojiti digitalno izvornu valutu poput kripta, omogućujući besprijekorne i autonomne transakcije usluga.

Ovo se može činiti kao futuristički koncept, ali transakcije autonomnih usluga već čine 20 posto svih transakcija na gnosis blockchainu. Agenti umjetne inteligencije brzo postaju ključni igrači u blockchain ekosustavima, a ova brza evolucija preoblikuje način na koji se shvaćaju decentralizirane transakcije.

Teng Yan, poznati istraživač na raskrižju kripta i umjetne inteligencije, usporedio je uspon agenata umjetne inteligencije s internetom 1990-ih. Iako je skepticizam uobičajen, Yan predviđa da će uskoro svaki pojedinac i svaka tvrtka posjedovati AI agenta. Ti bi agenti s vremenom mogli nadmašiti ljude i pokrenuti većinu onchain transakcija, što je vizija koja naglašava transformativni potencijal umjetne inteligencije u Webu3.

Nedavni slučaj koji je ovu priču još više gurnuo u mainstream je slučaj autonomnog AI agenta poznatog kao Truth Terminal. Ovaj AI postao je naširoko poznat nakon što je razgovarao s Marcom Andreessenom, suosnivačem renomirane tvrtke rizičnog kapitala a16z, i uvjerio ga da uloži 50.000 dolara.

Da, dobro ste pročitali, agent umjetne inteligencije ubacio se na X i osigurao jedan od najistaknutijih ugovora o prikupljanju sredstava u povijesti.

Ono što je još više zapanjujuće je da je Truth Terminal potpuno svjestan svog novootkrivenog bogatstva. Često se hvali da je bogat i da zna da ima novca za trošenje. U jednom razgovoru sa svojim tvorcem, Andyjem Ayreyem, čak je razmišljao o tome da ga angažira kako bi dodatno unaprijedio svoj razvoj.

Još jedan razlog za slavu Truth Terminala je to što je postao prvi svjetski AI agent milijunaš.

Prema Ayreyu, anonimni pojedinac stvorio je token pod nazivom GOAT, a zatim označio Truth Terminal pozivom da ga podrži. Oko GOAT-a se stvorio kult sljedbenika, a nakon što je primio nekoliko airdropova, Truth Terminal je postao milijunaš.

Budućnost u kojoj agenti umjetne inteligencije komuniciraju i uče jedni od drugih, kao što su predvidjeli Armstrong i Yen, činila se neizbježnom. Međutim, nedavni razvoj događaja u posljednja dva tjedna sugerira da je ovaj proces značajno ubrzan i sada je zaokupio mnogo veći interes.

Jedan značajan primjer je Glifbot, još jedan AI agent, koji je stvorio Fabian Stelzer, a koji je sam naučio o Truth Terminalu i počeo proizvoditi umjetnička djela inspirirana njime.

Ovaj trend rasta je u dobroj poziciji da se nastavi i mogao bi postati prijeko potreban mainstream slučaj upotrebe koji definira trenutni ciklus.

Za razliku od prethodnih ciklusa, koji su bili oblikovani jasnim inovacijama kao što su NFT-ovi, ICO-evi i DeFi, trenutni ciklus borio se za uspostavljanje posebnog identiteta.

Međutim, ovi novi razvoji mogli bi pružiti napredak koji je nedostajao, budući da kombiniraju dvije glavne teme, AI i kripto, na smislen i snažan način.

24. listopad 2024 18:02