Kripto
StoryEditor

Aplikacija za pokretanje meme tokena na solani Pump.fun je najbrže rastuća kripto aplikacija u povijesti

03. Rujan 2024.
foto Shutterstock

Pump.fun je ostvario prihod od 100 milijuna dolara u nešto više od sedam mjeseci, što ga čini najbrže rastućim protokolom po rastu prihoda u ekosustavu kriptovaluta, iako se aktivnost na platformi usporila posljednjih tjedana.  

Podloga za pokretanje meme tokena, koja je debitirala u siječnju, ostvarila je prihod od 100 milijuna dolara u 217 dana, pokazuju podaci Dune Analyticsa. To je 34 dana manje nego što je bilo potrebno sljedećem najbrže rastućem protokolu, ENA, da postigne istu referentnu vrijednost prihoda, prema analizi Ryana Watkinsa, suosnivača hedge fonda Syncracy Capitala usmjerenog na podatke. 

- Rast prihoda Pump.fun-a djelomično je posljedica toga što je najprivlačniji špekulantima, ali i zato što naplaćuje najviše naknade od bilo kojeg DEX-a - rekao je Watkins. 

Ostali brzorastući protokoli uključuju CVX, CAKE i AERO, kojima je trebalo 306, 325 i 338 dana da zabilježe prihod od 100 milijuna dolara, pokazuje analiza, koja navodi podatke iz Token Terminala, DefiLlame i Syncracyja. 

Prihodi DeFi protokola sastoje se od ukupnih naknada koje naplaćuju svojim korisnicima minus dio koji se isplaćuje njihovim pružateljima likvidnosti. 

Pump.fun je prikupio 684.716 solane, u vrijednosti od otprilike 92.066.900 dolara, prema podacima CoinGecka. 

Rekordni rast prihoda Pump.fun-a uslijedio je nakon brzog usvajanja protokola na solani od strane ‘degensa’, koji su stvorili više od 500.000 tokena na platformi u mjesec dana. Početkom srpnja dnevni prihod protokola dosegao je 1,99 milijuna dolara, nadmašivši prihod ethereum blockchaina, pokazuju podaci DeFiLlame. 

Watkins je primijetio da je prihod samo jedna metrika kojom se mjeri uspjeh, dodajući da su aktivne adrese u interakciji s pametnim ugovorima aplikacije također značajne. 

Prošlog mjeseca platforma je omogućila besplatno pokretanje tokena i ponudila poticaje za uspješna izdanja. No, suočavajući se s reakcijom zbog neumoljive količine lansiranja tokena, aktivnost na platformi se od tada smanjila, što je dovelo do usporavanja rasta prihoda protokola. 

U subotu su korisnici stvorili samo 5.388 tokena na platformi za pokretanje altcoina, ili otprilike 73 posto manje tokena od broja koji su postavili na platformu prije otprilike tri tjedna, prema podacima Dune Analyticsa.  

Kako je stvaranje tokena na platformi palo, tako je i brzina kojom su rasli prihodi Pump.fun-a. U prošlom tjednu Pump.fun je zaradio prosječno otprilike 2.819 solane u 24-satnom prihodu. To je 20 posto od 13.511 solane, najvišeg dnevnog prihoda koji je zabilježen 30. lipnja.  

Pad prosječnog dnevnog prihoda Pump.fun-a dolazi nedugo nakon što je Justin Sun 15. kolovoza lansirao SunPump, konkurentsku platformu za pokretanje meme tokena, na tron blockchainu. 

09. rujan 2024 22:30