Kripto
StoryEditor

Coinbase vodi i financira tužbu protiv sankcija Tornado Casha

09. Rujan 2022.

Coinbase predvodi borbu kripto zajednice protiv američkih sankcija Tornado Cash aplikacije.

Vodeća američka kripto mjenjačnica objavila je u četvrtak bilješku koju je napisao izvršni direktor Brian Armstrong, u kojoj se navodi da će financirati tužbu protiv šest osoba koja osporava odluku Ministarstva financija o stavljanju Tornado Casha na crnu listu.

Armstrong je tvrdio da je Ministarstvo financija 'prekoračilo svoje ovlasti' koje je odobrio Kongres kada je odlučilo sankcionirati softver otvorenog koda, te da je ignoriralo tehnološki softver koji ima legitimne slučajeve uporabe. 

Ministarstvo financija dodalo je popularni protokol o privatnosti Tornado Cash na svoj popis sankcija 8. kolovoza navodeći popularnost među kibernetičkim kriminalcima poput Lazarus Grupe. Tvrdilo je da je aplikacija postala sredstvo za pranje novca i okrivila tim za neuspjeh u sprječavanju nezakonitih aktivnosti. Odluka je imala široke implikacije i naišla je na negodovanje u cijeloj kripto zajednici.

Nekoliko entiteta kao što su Circle i Infura odmah je stavilo ethereum adrese na crnu listu koje su bile u interakciji s protokolom, a mnoge istaknute osobe iz industrije izjasnile su se protiv zabrana. Programer Tornado Casha Alexey Pertsev tada je uhićen u Amsterdamu od strane nizozemske Službe za fiskalne informacije i istrage 10. kolovoza. Još uvijek je u zatvoru unatoč tome što nije dobio službene optužbe.

Armstrong je u svom pismu istaknuo tri slučaja ljudi koji su koristili Tornado Cash u legitimne svrhe prije zabrane. Jedan ga je koristio za anonimno doniranje novca Ukrajini (nešto što je Vitalik Buterin priznao nakon zabrane). Drugi s velikom internetskom prisutnošću koristio je protokol kako bi izbjegao da bude meta kibernetičkih kriminalaca. Treći ga je koristio kako bi zaštitio svoj ethereum staking posao. Svoj trojici zamrznuta su sredstva zbog sankcija. Oni  čine polovicu tužitelja u tužbi koju Coinbase financira.

Armstrong je usporedio odluku Ministarstva financija s trajnim zatvaranjem autoceste jer su je pljačkaši koristili za bijeg s mjesta zločina, tvrdeći da su odlukom kažnjeni nevini ljudi. Dodao je da će to imati loš učinak na inovacije, jer će programeri otvorenog koda živjeti u strahu da će biti odgovorni za nešto nad čim nemaju gotovo nikakvu kontrolu.

20. travanj 2024 13:32