Kripto
StoryEditor

Dok je dolarov indeks na najnižoj razini ove godine, bitcoin trguje iznad 61 tisuće dolara

23. Kolovoz 2024.

Sve su oči uprte u bitcoin nakon što je ponovno premašio razinu od 61 tisuću dolara, nakon objave zapisnika Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC). Nedavno kretanje cijena ponovno je potaknulo interes za bitcoin, posebno s obzirom na njegovu korelaciju s globalnom likvidnošću.

Ova korelacija također privlači pozornost na indeks američkog dolara (DXY), jer promjene u DXY-u mogu utjecati na bitcoin. Tipično, kada dolar slabi, bitcoin jača zbog ulagača koji traže alternativnu imovinu.

DXY bilježi nove padove u 2024.

Indeks američkog dolara (DXY) formirao je niže najviše razine (lower highs) od lipnja, dosegnuvši nove najniže razine u 2024. Nakon što je pao ispod najniže razine od 1. siječnja od 101,340, DXY je dodatno pao, dosegnuvši dno na 100,923 u srijedu.

U vrijeme pisanja ovog teksta, trguje po 100,974.

S druge strane, globalna likvidnost (M2) raste. M2 mjeri ukupnu količinu novca koja cirkulira u globalnom gospodarstvu, uključujući tekuće račune, štedne račune i drugu likvidnu imovinu koja se može brzo pretvoriti u gotovinu.

Rizična imovina, uključujući bitcoin, obično je u korelaciji s rastućom likvidnošću. Veća ekspanzija M2 ukazuje na popustljiviju monetarnu politiku i povećanu ponudu novca, što često povećava cijenu rizične imovine poput kriptovaluta.

- Bitcoin je najosjetljivija imovina na likvidnost. Povijesno gledano, povećanje globalne likvidnosti od 10 posto odgovaralo je povećanju cijene bitcoina od 40 posto - napisao je Cryptonary.

Federalne rezerve će vjerojatno ublažiti monetarnu politiku na svom sljedećem sastanku, prema zapisniku FOMC-a objavljenom u srijedu. Međutim, to ovisi o tome hoće li se podaci nastaviti usklađivati ​​s očekivanjima. Zapisnik je također pokazao da su neki kreatori politike podržali smanjenje stope od 25 baznih bodova tijekom sastanka u srpnju. Unatoč tome, Fed je odlučio zadržati stope nepromijenjenima.

Na temelju alata CME FedWatch Tool, vjerojatnost smanjenja stope od 50 baznih bodova u rujnu porasla je na 30,5 posto, odražavajući rastuće tržišno raspoloženje prema potencijalnom ublažavanju politike

Međutim, važno je napomenuti da je predsjednik Feda Jerome Powell stalno pozivao na oprez, naglašavajući da prerano rezanje stopa ostaje glavna briga. Unatoč tome, zapisnici FOMC-a često pružaju kritične uvide u mijenjanje stavova kreatora politike o kamatnim stopama. Ovo je posebno važno ako dođe do promjene u njihovom stavu.

Sve će oči biti uprte u Powellov nadolazeći govor u petak na simpoziju u Jackson Holeu, dok tržišta traže više tragova o sljedećim koracima Feda. Powellove primjedbe mogle bi izazvati nestabilnost tržišta, posebno u rizičnoj imovini poput bitcoina.

Izgledi za niže kamatne stope općenito pogoduju rizičnoj imovini, što je u skladu s nedavnim kretanjem bitcoina iznad 61 tisuće dolara.

15. rujan 2024 15:30