Kripto
StoryEditor

Evo kako Svjetsko prvenstvo u Kataru utječe na pad cijena kripto tokena

07. Prosinac 2022.
Hrvatska nogomenta reprezentacijafoto Shutterstock

Kripto zima i bear market nisu jedini koji trenutno uzrokuju pad cijena tokena. Tu je i Svjetsko prvenstvo.

Nogometni fan tokeni, točnije token Španjolske nogometne reprezentacije (SNFT) srušio se za 42 posto s 0,09 na 0,03 dolara nakon poraza reprezentacije 3:0 u jedanaestercima od Maroka, prema podacima CoinGecka.

Od početka Svjetskog prvenstva u Kataru, kripto i sportski špekulanti imali su priliku okušati sreću ne samo u kladionici već i u fan tokenima. Neki tokeni, poput tokena navijača Argentinskog nogometnog saveza (ARG), djeluju slično kao i DAO tokeni za upravljanje, dajući vlasnicima pravo glasa o budućim navijačkim događajima.

Iako većina tokena može varirati zajedno s volatilnošću kripto tržišta, cijene tokena nogometnih reprezentacija itekako su odraz rezultata koje momčadi pružaju na terenu.

Nakon što je Saudijska Arabija pobijedila Argentinu 23. studenog, cijena ARG tokena pala je jer su navijači rasprodali svoje tokene. Prema Coingecku, na početku Svjetskog prvenstva 20. Studenog 2022., navijački token argentinske reprezentacije trgovao je  po cijeni od 8,10 dolara, ali nakon poraza tri dana kasnije, 5,35 dolara i otada je u padu. Trenutna cijena je oko 2,80 dolara.

Ali čak ni pobjeda ne jamči da će token povećati vrijednost. Argentina je 3. prosinca 2022. pobijedila Australiju 2:1. U to je vrijeme vrijednost ARG tokena trgovala po cijeni od 3,57 dolara, ne vraćajući se na najviše razine u prethodnom tjednu.

Fan tokeni ne postoje samo za reprezentaciji i Svjetsko prvenstvo. U travnju  je platforma za digitalnu imovinu Socios potpisala ugovor o stvaranju tokena navijača za trinaest NFL timova, uključujući Atlanta Falconse, Baltimore Ravense, Chicago Bearse, Cleveland Brownse, Los Angeles Ramse i  Tampa Bay Buccaneers.

Sljedećeg mjeseca Socios je najavio dogovor s Major League Soccerom o stvaranju navijačkih tokena za dvadeset i šest momčadi.

Također Socios je sklopio partnerstvo s mnogim europskim nogometnim klubova poput Barcelone, Milana, Arsenala i Juventusa. Naš Dinamo Zagreb isto ima svoj fan token.

Kada se već priča o padu španjolskog i argentinskog fan tokena, zanima nas kakav je performans ostvario VATRENI fan token Hrvatskog nogometnog saveza.

Otkad je VATRENI listan na Gate.io kripto mjenjačnici vrhunac je dosegnut istog dana 22. studenog, na nešto više od 1 dolara. Trenutna cijena je oko 0,76 dolara.

13. travanj 2024 17:21