Kripto
StoryEditor

FTX povratio 7,3 milijarde dolara imovine, vodstvo razmatra ponovno pokretanje mjenjačnice

13. Travanj 2023.

Kripto mjenjačnica FTX možda razmišlja o ponovnom pokretanju u budućnosti, prema pravnom timu koji stoji iza tvrtke.

Na ročištu održanom 12. travnja na Stečajnom sudu SAD-a za okrug Delaware, odvjetnici Sullivana & Cromwella koji zastupaju FTX rekli su da je kripto tvrtka povratila otprilike 7,3 milijarde dolara u likvidnoj imovini. U podnesku dužnika u ožujku objavljeno je da su četiri silosa tvrtke FTX od studenog 2022. imale približno 4,8 milijardi dolara imovine, uz istragu u tijeku.

Prema pravnom timu, FTX će također razmotriti ponovno pokretanje svojih operacija kripto mjenjačnice negdje u drugom tromjesečju 2024. godine, sugerirajući ponovno pokretanje već u travnju. Izvršni direktor FTX-a John Ray navodno je razmišljao o oživljavanju bankrotirane mjenjačnice u siječanjskom intervjuu.

Cijena FTX tokena porasla je s 1,32 na 2,80 dolara otprilike u isto vrijeme kada su odvjetnici najavili potencijalno ponovno pokretanje mjenjačnice, što je povećanje više od 112 posto. Cijena tokena uglavnom se zadržala između 1 i 2 dolara od stečajne prijave tvrtke.

Na istom ročištu stečajni sudac odbio je prijedlog koji bi se sudu omogućilo da odredi prioritet nadoknade pravnih troškova bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda. Ostavio je otvorena vrata SBF-u da ubuduće sudu iznese dokaze u vezi s prijedlogom.

- Iskreno, ovdje imam nula dokaza za utvrđivanje uzroka. Bankman-Fried nije iznio nikakve dokaze. Ne znam kojim drugim policama osiguranja ima pristup, ne znam kojoj drugoj imovini ima pristup privatno koja bi mu omogućila da pokrije te troškove - rekao je sudac John Dorsey.

Postupak stečajnog suda uslijedio je nakon što su dužnici objavili da je švicarski sud odobrio peticiju kojom se omogućava prodaja FTX Europe AG, europskog ogranka tvrtke. FTX Europe AG, zajedno s još 133 podružnice, bio je dio podnošenja zahtjeva FTX-ovog poglavlja 11 na američkom stečajnom sudu u studenom 2022.

26. travanj 2024 00:04