Kripto
StoryEditor

Kako potencijalno profitirati od hard forka ethereuma nakon prelaska na proof-of-stake

06. Rujan 2022.

Ethereum prelazi na proof-of-stake, ali rudari planiraju proof-of-work fork. Očekuje se da će skupina anonimnih programera koje podržavaju mnogi veliki rudari ethereuma hard 'forkati' ethereum blockchain nakon mergea sljedećeg tjedna, održavajući u pogonu verziju mreže na trenutačnom mehanizmu konsenzusa proof-of-work (PoW), dok glavni blockchain prelazi na proof-of-stake (PoS).

Fork, koji se obično naziva ETHPoW, dijelit će istu povijest transakcija kao i glavna ethereum mreža, ali će početi stvarati vlastite blokove nakon što se odvije merge. Budući da PoW fork polazi od stanja prije spajanja ethereum mreže, prenijet će se i sva salda tokena i pametni ugovori. To znači da će svi koji posjeduju ether na lancu na kraju imati jednaku ravnotežu ETHW-a na ETHPoW lancu. ETHW će biti porijeklom samo iz PoW forka i predstavljati potpuno drugačiju imovinu od izvornog ethera na ethereumu.

Za mnoge ethereum entuzijaste planirani PoW fork nije zanimljiv za ulaganje. Gotovo svi DeFi protokoli, NFT-ovi i mrežne infrastrukture javno su najavili da će podržati PoS blockchain, ostavljajući PoW fork u teškoj situaciji. Nakon pokretanja, decentralizirane mjenjačnice na fork verziji blockchaina vjerojatno će prestati funkcionirati, a centralizirani stablecoini poput USDC-a i USDT-a bit će bezvrijedni, što bi moglo uzrokovati masovne likvidacije i kršenje mnogih DeFi protokola.

Unatoč tome što PoW fork mora početi od nule, postoji jedan token koji će vjerojatno imati neku vrijednost, a to je ETHW. Poput DAO hack forka iz 2016. godine koja je stvorila ethereum classic, PoW fork mogao bi imati i neke vjerne pristaše koji ga nastavljaju razvijati, stvarajući potražnju za svojim tokenom. Suprotno tome, oni koji ne vjeruju da će fork zaživjeti možda će htjeti prodati svoje ETHW tokene nakon mergea kako bi u džep spremili neke dodatne dobitke.

Ali koji je najbolji način da osigurate da primite svoj ETHW? Koje kripto mjenjačnice planiraju podržati ethereum PoW fork?

Centralizirane kripto mjenjačnice

Najjednostavniji način je ostaviti ili napraviti depozit ethera na centraliziranu mjenjačnicu koja je najavila da će podržati PoW fork. Popis nije iscrpan, ali obuhvaća glavne mjenjačnice koje su se izjasnile.

Poloniex je već naveo placeholder ETHW token, te će podržati trgovanje ETHW-a prilikom pokretanja, uključujući kreditiranje korisničkih računa ETHW-u u omjeru 1:1 s količinom ethera koju posjeduju.

Binance, MEXC Global i Gate.io podržavat će ETH PoW, a također će planirati kreditirati korisničke račune s ETHW-om u omjeru 1:1 s etherom. 

OKX će navesti i podržati trgovanje ETHW-om.

BitMEX je pokrenuo ETHPOWZ22, ETHPoW linearni terminski ugovor.

Coinbase, FTX i Kraken izjavili su da će pregledati ETH PoW kao i svaku druga kriptovalutu i navesti je za trgovanje ako je potrebno.

Trenutno se čini da su Poloniex, Binance, MEXC Global i Gate.io izvjesniji da će korisnicima dati ekvivalent ETHW-u nakon spajanja. Od toga će Binance vjerojatno imati najveće tržište jer je trenutno najveća centralizirana mjenjačnica po volumenu trgovanja.

Međutim, oni koji ne mogu ili ne žele položiti svoj ether na jednu od ovih mjenjačnica prije mergea imaju drugu mogućnost. Držanje ethera u ethereum novčaniku bez skrbništva (self-custodial) jamči da će vaša adresa dobiti ETHW na novom PoW forku.

Preuzimanje skrbništva

Novčanik bez skrbništva trebao bi biti najbrži način pristupa vašem ETHW-u nakon mergea. Iako će korisnici na centraliziranim mjenjačnicama možda morati satima ili čak danima čekati da njihov ETHW sjedne na njihove račune, preuzimanje kontrole nad vašim etherom najsigurniji je način kako biste zajamčili da ćete imati pristup PoW tokenima.

Međutim, kompromis je u tome što pristup novom lancu PoW-a zahtijeva određeno tehničko znanje i mogao bi izložiti korisnike riziku. Oni koji zauzmu ovaj pristup morat će dodati PoW mrežu u svoj EVM novčanik nakon što se pokrene. U MetaMasku to možete učiniti  klikom na mrežu na vrhu proširenja preglednika i odabirom 'Dodaj mrežu'. Tada ćete morati unijeti naziv lanca ETH PoW, RPC URL i Chain ID (ti će detalji biti objavljeni nakon pokretanja PoW lanca). Postupak je relativno jednostavan, sličan dodavanju RPC-ova za druge lance kompatibilne s ethereumom kao što su polygon ili avalanche.

Još jedno razmatranje za one koji planiraju samo-skrbništvo svog ethera prije mergea je konsolidacija. Ako je vaš ether zaključan u pametnom ugovoru, sjedi na layer 2 lancu ili je uložen kroz protokol poput Lida, neće se podudarati s ETHW-om na PoW lancu. Da biste maksimizirali količinu ETHW-a koju primate, dobro je pretvoriti svoju imovinu u normalan ether i držati je u novčaniku uoči mergea.

Iako korištenje novčanika bez skrbništva osigurava da ćete dobiti PoW tokene, ograničavajući faktor bit će pronalaženje tržišta na kojem ćete ih prodati nakon mergea. Budući da će svi tokeni na fork lancu osim ETHW-a gotovo sigurno biti bezvrijedni, korištenje decentraliziranih mjenjačnica ne dolazi u obzir. Oni koji žele unovčiti tokene i dalje će morati pričekati centraliziranu mjenjačnice kako bi otvorili depozite ETHW-a. 

Da biste bili sigurni da ste spremni, razmislite o postavljanju računa na različitim mjenjačnicama koje će unaprijed podržati ETHW. Na taj način, oni koji žele mogu transferirati svoj ETHW u najranijoj prilici, potencijalno ga prodajući po višoj cijeni.

Konačno, bitno je razumjeti rizike povezane s mergeom i svim novim PoW forkovima. Jedna od često spominjanih opasnosti je da ako se ethereum fork pokrene s istim Chain ID-em kao i glavni PoS lanac, transakcije bi se mogle 'prenijeti'. Ovdje bi se transakcije potpisane na fork lancu mogle potvrditi na glavnom ethereum PoS lancu, što bi omogućilo nove prevare koje potencijalno iscrpljuju novčanike korisnika.

Iako su takve prevare moguće, upitno je hoće li se PoW fork lansirati s istim Chain ID-om. Međutim, beskrupulozni pojedinci mogu pokušati pokrenuti druge forkove dizajnirane za krađu korisničkog PoS ethera. Budite vrlo oprezni prije potpisivanja transakcija na bilo kojem ETH forku. Ako ste u nedoumici, ne činite ništa. Bolje je propustiti nekoliko stotina dolara nego izgubiti cijelu iznos ethera koji posjedujete.

Najnovije procjene predviđaju da će se merge dogoditi između 13. i 14. rujna. Ako planirate poslati ether na centraliziranu mjenjačnicu ili vlastiti novčanik, pobrinite se da to učinite i prije vremena. Većina mjenjačnica planira zaustaviti ethereum transakcije nekoliko sati prije mergea kako bi se osiguralo da se ne izgube korisnička sredstva, stoga ne ostavljajte stvari do posljednjeg trenutka.

Bez obzira držite li se mjenjačnica ili samostalno kontrolirate svoj ether, provjerite sve prije slanja transakcija i ostanite sigurni.

26. travanj 2024 01:08